"Dodir stakla" u Mimari

Među osamdeset predmeta nadahnutih dugom nordijskom tradicijom dizajna u staklu, a izrađenih u protekle četiri godine, na izložbi "Dodir stakla" koja je otvorena u Muzeju Mimara, nalaze se i čaše "Proljeće", nastale po nacrtima proslavljenog danskog arhitekta Jorna Utzona, koji je projektirao Sydneysku operu.

Nordijski dizajn karakterizira jednostavnost, minimalizam i funkcionalnost, a to se u dizajnu stakla ogleda u čistoći, jasnoći i skromnosti, što je baš po našem ukusu, rekao je najavljujući izložbu finski veleposlanik Timo Rajakangas.

Izložba u "Mimari" premijerna je i konkretni je primjer u mnogočemu jedinstvene suradnje Danske, Švedske, Norveške i Finske, koja se proteže od politike i istraživanja do kulture i umjetnosti. Izloženi predmeti na mnogo načina odražavaju narode i društva te regije, a pokazuju i ulogu svjetla u dizajnu stakla. U našim zemljama svjetlost ima bitnu ulogu u načinu na koji se staklo predstavlja i percipira, što je najvjerojatnije vezano uz nedostatak svjetla tijekom dugih i mračnih zima, ali i njegova obilja u dugim ljetnim danima, napomenuo je Rajakangas.

Možete razgledati radove staklopuhača, dizajnera i umjetnika nastali u trinaest najznačajnijih nordijskih staklana i studija na temelju onoga što su od tridesetih do šezdesetih godina osmislili istaknuti umjetnici, Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva i drugi, a uz njih su i inovativni proizvodi mladih autora realizirani u staklanama Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske, Iittala, Lasismi i Galerija Mafka & Alakoski iz Finske te Hadeland, staklanama Gjovik i Magnor, studiju Nostetangen Glass iz Norveške te Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Slavni danski arhitekt Jorn Utzon zastupljen je s čašama, nadahnutima proljećem u planinama, koje je dizajnirao 1973. tijekom izgradnja Opere u Sydneyu zbog čega su dugo bile zaboravljene, a počele su se izrađivati tek 2007. kada ih je tvrtka Architectmade pustila u proizvodnju.

Među ostalim, predstavit će se Per Luetken, jedan od najnaprednijih staklopuhača staklane Holmegaarda te Cecilie Manz, Marija Bernsten, Oiva Toikka, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Heikki Orvola, Ingegerd Raman, Anders Lindblom.

Izložba je otvorena do 30. svibnja, a organizatori najavljuju mogućnost da gostuje u još nekim gradovima. Prati ju katalog koji se može razgledati na internet stranicama Muzeja Mimara.

Djelić izložbe pogledajte u videoprilogu.