Natječaj za najljepše školske vrtove otvoren do kraja svibnja

HRT i MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

pozivaju sve osnovne i srednje škole i srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na

NATJECANJE 'NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2014.'

Škole koje se budu natjecale trebat će osim ispunjenog upitnika poslati i tri fotografije školskog vrta (poželjno i na CD-u) te opis školskog vrta s podacima koje biljke uzgajaju i tko sve u vrtu radi. Svaka škola oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske i njegujući autohtono bilje svojega podneblja.

Na temelju pristiglih prijava prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti. Nakon obilaska odlučuje o prvonagrađenim vrtovima te na završnoj svečanosti dodjeljuje nagrade i priznanja najljepšim školskim vrtovima u kontinentalnom i primorskom dijelu Hrvatske.  Povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti  nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava  kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada.

Glavni ravnatelj HRT-a dodjeljuje ZLATNU POVELJU HRT-a za najljepši školski vrt. Da školama bude lakše utemeljiti i njegovati vrtove, evo nekih osnovnih elemenata koje bi školski vrt mogao imati:

1. ukrasne grmove
2. ukrasno drveće (grupna ili pojedinačna stabla)
3. sezonsko cvijeće
4 . trajnice
5. sukulentne biljke
6. ljekovito i začinsko bilje
7. travnjak
8. vodena površina za uzgoj vodenoga bilja i životinja,
9. pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak
10. maslinik ili pojedinačna stabla maslina
11. povrtnjak
12. kompostište
13. živicu – u slobodnom rastu ili oblikovanu
14. klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik                                                         15. preporučuje se voditi fotodokumentaciju o radovima u školskom vrtu.

Svi navedeni elementi nisu obvezni. Prosudbeno povjerenstvo  tijekom  obilaska  razgledava vrt, daje stručne  savjete  učiteljima i djeci kako ispraviti  nedostatke, a visokim ocjenama vrednuje  one  koji konkuriraju za neku od nagrada ili za titulu pobjednika.

Podsjećamo na to da se osim pobjednicima dodjeljuje i nagrada  za kontinuitet koja je također na razini pobjedničke titule. Za nju se mogu natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjedničku titulu, a smatraju da i dalje uzorno uređuju svoj  vrt i okoliš.

Godine 2014. projekt slavi 20. obljetnicu pa ćemo nastojati objaviti monografiju „100 najljepših školskih vrtova u Republici Hrvatskoj“. Sa željom da  u monografiju uđu i oni iznimno lijepi vrtovi koji do sada još nisu pobijedili, pozivamo škole koje već godinama vrijedno uređuju svoj školski vrt i okoliš da se jave u što većem broju.
Prijave pošaljite do 30. svibnja 2014. na adresu:
Hrvatski radio, emisija „Slušaj kako zemlja diše“
za "NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRT U REPUBLICI HRVATSKOJ 2014."
Prisavlje 3 10000 Zagreb – e-mail:ljiljana.awad@hrt.hr

Povjerenstvo obilazi vrtove tijekom lipnja, srpnja i rujna. Svim sudionicima  natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju  školskih vrtova i okoliša i već sada pozivamo na  završnu svečanost  koja će se na jesen održati u televizijskom studiju Hrvatske radio-televizije.

Projekt "NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI" nastao je na temelju prijedloga Obrazovnog programa Hrvatskoga radija - emisije "Slušaj kako zemlja diše" urednice Lidije Komes u proljeće školske godine 1994./'95. Podupiru ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo poljoprivrede, grad Zagreb, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i mnogobrojni darovatelji koji školama osiguravaju vrijedne nagrade. U ime nositelja u godini 2014. projekt podržavaju glavni ravnatelj HRT-a i ministar znanosti, obrazovanja i sporta.