Baldasar na udaru zbog spomen-obilježja HOS-u

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, inače član SDP-a, već je danima na udaru civilnih i antifašističkih udruga zbog sudjelovanja u otkrivanju spomen-obilježja poginulim pripadnicima devete bojne HOS-a koja nosi ime zapovjednika ustaških jedinica Rafaela Bobana. Da stvar za gradonačelnika bude gora, to se događalo na dan koji cijeli svijet obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Baldasar je rekao okupljenima da ih poštuje zbog njihova ratnog puta i predložio da taj dan Split slavi svoje ratnike bez obzira na to iz kojeg vremena dolazili. Nakon što je rekao da je Danas dan pobjede nad antifašizmom, shvatio je što je rekao, ali okupljeno mu je mnoštvo već zapljeskalo.

Kako je moguće da na Dan pobjede nad fašizmom gradonačelnik Splita sudjeluje na takvom događaju, pitaju ga javno predstavnici nedavno osnovane Antifašističke lige Hrvatske.

Gradonačelnik Splita bez problema sudjeluje na skupu na kojem sudionici na svojim košuljama nose ustaški pozdrav "Za dom spremni". Živimo u situaciji u kojoj Državno odvjetništvo nije sigurno je li "Za dom spremni" govor mržnje ili nije, smatra Vesna Teršelić iz Documente.

Ovo nije nikakav lapsus, tvrdi Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava. Internet je prepun snimaka koje dokazuju da veličaju ustaški pokret, a osim toga i sami tvrde da su nasljednici Crne legije.

Nako svega za komentar HRT je pokušao danas doći i do Baldasara. Nije se htio javiti na mobitel. Samo je poslao poruku da zbog niza sastanaka u Zagrebu ne stigne dati komentar.