U Rajevu Selu pronađeno tijelo muškarca, dvije osobe nestale

Istok Hrvatske pogođen je najtežim i najvećim poplavama dosad zabilježenima. U Rajevu Selu u Vukovarsko-srijemskoj županiji pronađeno je tijelo muškarca, a dvije se osobe smatraju nestalima - potvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Muškarac je stradao kad je probijen nasip u Rajevu Selu. Njegovo tijelo je nađeno, a za još dvjema osobama se traga, dodao je Ostojić.

Pomozimo onima kojima je danas najteže!

Najteža situacija u županjskoj Posavini i dalje je na području općina Drenovci i Gunja i tamošnjim selima - Račinovcima, Rajevu Selu i Gunji iz kojih su evakuirani svi građani. U Gunji je stanje kaotično, voda i dalje nadire. U Rajevu Selu prekrila je kuće. U akciji spašavanja ugroženih mještana i stoke sudjelovalo je na stotine pripadnika HV-a, policije, HGSS-a te Crvenog križa. Ljudi su smješteni u sportske dvorane osnovnih škola u Županji, Gradištu i Cerni. 

Razmjeri katastrofe vidljivi su na snimkama našeg Pere Barića iz helikoptera te iz amfibije na kojoj se zajedno sa zapovjednikom HV-a Dragom Lovrićem i vojnicima uspio probiti do Gunje. Pogledajte videoprilog.

Županjski gradonačelnik Davor Miličević izrazio je optimizam glede stanja vodostaja rijeke Save u njezinu toku od Slavonskog Šamca do Račinovaca rekavši kako je vodostaj Save kod Županje u posljednja 24 sata pao za 37 centimetara. Napomenuo je da je situacija nešto lošija u Bošnjacima gdje je na nasip ispod površine vode postavljena folija kako bi se spriječilo prodiranje vode u sam nasip. Prema njegovim riječima, ako Sava opadne za još 15 do 16 centimetara, razina Save kod Županje opast će ispod postavljenoga zečjeg nasipa.

Preventivne evakuacije u Brodsko-posavskoj županiji

Slavonski Brod noćas očekuje još jedan vodeni val. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić podsjetio je da je trenutni vodostaj Save metar iznad očekivane najviše razine za koji su projektirani nasipi te da se trenutačno radi na mjestimičnom ojačavanju nasipa. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izvijestio je da je počela evakuacija stanovnika naselja 'Josip Rimac'. Radi se o djelomičnoj evakuaciji majki s malom djecom, trudnica te starijh i nemoćnih osoba. U tom naselju je i nekoliko domova za starije. Stanovnici će biti izmješteni u mjesne domove, sportske dvorane i osnovne škole u Brodskom Vinogorju i Podvinju, a u slučaju potrebe u susjedne općine. Zbog izvanrednog stanja, donesena je odluka da sutra nema nastave u osnovnim i srednjim školama u ugroženom području Županije. 

Vodostaj Une opada, i dalje mnogo kuća pod vodom

Vodostaj Une opada. Voda se polako povlači iz ulica i kuća u naseljima između Hrvatske Kostajnice i Dvora. U Hrvatskoj Kostajnici i dalje je velik broj ulica i kuća pod vodom, koja je grad podijelila na dva dijela. U prizemnim stambenim zgradama voda je došla do električnih utičnica pa je u dijelu grada morala biti isključena struja. Građanima su u spašavanju imovine pomogli pripadnici Hrvatskih voda, vatrogasci i HGSS-a. Gradski stožer za obranu od poplava donio je odluku da sutra u kostajničkim školama neće biti nastave. I na području Dvora stanje se stabilizira. Bujice s okolih brda koje su ugrožavale grad postupno slabe.

Nasip u Slavonskom Šamcu namočen

Zbog kontinuiranog rasta vodostaja Save kod Slavonskog Šamca i Sikirevaca, proglašeno je izvanredno stanje na području Brodsko-posavske županije. Vodostaj Save od noćas opada. Na kritičnim mjestima duž nasipa kod Štitara, na kojima je primijećeno da ispod nasipa izbija voda, dovozi se i nasipava šljunak i pijesak. Načelnica općine Slavonski Šamac Vera Bošnjak naglasila je da je Slavonski Šamac jedno od ključnih mjesta u obrani od visokog vodostaja rijeke Save jer se nalazi nedaleko od ušća rijeke Bosne u Savu, iz koje i dolazi sva voda. Kažu da se Šamac nalazi u razini vrha đakovačke katedrale i, ako bi došlo do proboja nasipa, bilo bi ugroženo područje sve do Đakova, istaknula je.

Opada vodostaj Orljave, najkritičnije u Gradcu i Ivandvoru

Kod Požege je, zbog izlijevanja Orljave, domove moralo napustiti 500 osoba, a u Lipiku njih 50. Cijelu noć se dežuralo. Dobra je vijesti da se stanje smiruje i vodostaj opada. I dalje je najkritičnije u pleterničkim naseljima Gradac i Ivandvor. Ondje je u vodenom okruženju 300-tinjak kuća iz kojih su jučer evakuirani djeca i stariji. Zbog nezapamćenih oborina, Orljava se pretvorila u vodenu bujicu koja je nosila sve pred sobom. Ni najstariji mještani ne pamte takvu poplavu. Šteta će na objektima i usjevima biti golema.