Vikend u muzeju: Sakupljači, pokažite svoje zbirke!

U sklopu manifestacije 'Vikend u muzeju', kojom se danas i sutra diljem Hrvatske obilježava Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, stotinjak muzeja organizira niz obrazovnih, glazbenih i književnih programa. Poseban je naglasak na zbirke koje kolekcionari godinama sakupljaju iz strasti i ljubavi, a u konačnici imaju veliku ulogu u očuvanju kulturne baštine.

Kako bi kvalitativno obogatio ovogodišnju manifestaciju, Muzejski dokumentacijski centar pokrenuo je akciju Sakupljači, pokažite svoje zbirke! kojom se želi potaknuti privatne kolekcionare da široj muzejskoj publici predstave sebe i svoje zbirke iznimne kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti. Akciji se odazvalo dvadesetak muzeja koji izlažu predmete iz četrdesetak zbirki privatnih kolekcionara.

Kulturno-povijesni muzej u Dubrovniku donosi izložbu Moje staklo, moja strast sa staklenim predmetima istaknutoga dubrovačkoga kolekcionara Marojice Bijelića, nastalim u radionicama diljem Europe od početka 18. do sredine 20. stoljeća, a Pomorski muzej će izložiti nekoliko maketa dubrovačkih povijesnih brodova dubrovačkog brodomaketara Mladena Mitića.

Galerija Stari grad u Đurđevcu predstavit će kolekcionare iz toga grada koji skupljaju razne predmete, od bočica parfema i anđela do karikatura Ice Voljevice i predmeta iz Domovinskog rata, dok će se u Gradskom muzeju u Karlovcu predstaviti donacija Josipa Štimca za Zbirku željeznice.

Zavičajni muzej Našice donosi Zbirku zidnjaka, tradicionalnih ukrasa za zid od platna s vezenim ili otisnutim motivima sakupljača Josipa Broza, a u novaljskom Gradskom muzeju izložba rimskih novčića Patrika Škunce, pronađenih na području Novalje i bogatom arheološkom nalazištu Caska.

Opatija će se prisjetiti svoje prošlosti u Hrvatskom muzeju turizma izložbom Opatijska povijest iz privatnih zbirki, nastala kao rezultat poziva kolekcionarima koji skupljaju predmete vezane uz opatijsku turističku prošlost, a u povodu 170 godina turizma u Opatiji.

Svojim kolekcionarima zahvalu će uputiti Gradski muzej Požega na izložbi Dragi naši Kempfovi o obitelji koja je u prošlosti uvelike doprinijela i dalje doprinosi muzejskom fundusu kada je riječ o kulturnoj baštini i povijesnom sjećanju Požege i požeškog kraja.

Male zbirke senjskih sakupljača, s etnografskim predmetima, stripovima, starim fotografijama i poštanskim markama predstavit će se u Gradskom muzeju Senja, a u Valpovu će se postaviti izložba papirnatih novčanica s područja Hrvatske, Jugoslavije i Austro-Ugarske Predraga Matijanića. Muzej Valpovštine priprema i izložbu ulaznica s nogometnih utakmica, praznih kutija od cigareta, pakiranja šećera za kafiće.

U varaždinskom muzeju posjetitelji će moći razgledati izložbu starih gramofona i radio aparata iz zbirke Danka Tkaleca, a u Muzeju Grada Zagreba izložba Maksimir - povijest i kvartovski simboli za koju su mnoge predmete nabavili sami građani.

Zagrebački Muzej policije predstavit će sakupljače policijskog znakovlja i ostalih područja sakupljanja koji se mogu povezati s policijom, registracije automobila iz cijeloga svijeta, makete policijskih automobila, policijske kape. MSU će na vidjelo javnosti iznijeti zbirku Benka Horvata koja inače nije dostupna, a sadrži više od 600 predmeta, od čega je najviše arheološkog materijala.

Zagrebački Arheološki muzej priredio je u svom bogatom programu, prvi put u Hrvatskoj, i noćenje za dvadesetero djece, od osam do trinaest godina, koji će nakom obilaska muzeja u mraku, samo s ručnim svjetiljkama, prenoćiti u muzeju, gdje 'spava' i pet egipatskih mumija.

Posjet stalnim postavima i izložbama je besplatan.