Počela matura - zbog poplava odgođena u 9 škola

Ispitima iz psihologije i etike danas je počelo polaganje državne mature u školama diljem Hrvatske osim u onima s područja zahvaćenih poplavama gdje će ispiti biti održani naknadno, a u ljetnom roku ispitu će pristupiti nešto više od 31 tisuće učenika.

Sve protječe u redu, škole su završile ispit iz psihologije za koji je bilo prijavljeno 4.540 pristupnika i u provođenju ispita nije bilo nikakvih poteškoća, istaknula je načelnica Odjela za organizaciju i provedbu ispita državne mature Višnja Francetić.

Polaganje državne mature odgođeno je za učenike devet srednjih škola s područja zahvaćenih poplavama, za učenike koji zbog elementarne nepogode nisu u mogućnosti prisustvovati ispitima te za kandidate koji su ispite trebali polagati u ispitnom centru na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, odnosno ukupno 184 učenika.

Matura im ne treba biti briga. Mi ćemo u dogovoru s njima i školama provesti ispite i oni će stići sve rokove za upis u visoka učilišta, istaknula je Francetić.

Škole su u kontaktu s učenicima i Centrom pa će se do kraja tjedna vidjeti kada bi se mogli provesti ispiti. Centar je za svaki ispit pripremio četiri istovrijedne inačice pa prema tome, ističe Francetić, nitko u polaganju ispita neće biti oštećen ni na koji način.

Ispiti su odgođeni u Slavonskome Brodu u srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, gimnaziji Matije Mesića, Tehničkoj školi, Ekonomsko-birotehničkoj školi, Klasičnoj gimnaziji fra. M. Lanosovića, Srednjoj medicinskoj školi te na ispitnom mjestu na Strojarskom fakultetu, kao i u županjskoj Obrtničko-industrijskoj školi, Tehničkoj školi i Gimnaziji.

Državna matura obuhvaća obvezni dio, hrvatski jezik, matematiku i strani jezik, te ispite izbornoga dijela.

U ljetnom roku na ispite će izići oko dvije tisuće manje od ukupnog broja prijavljenih učenika, što su oni koji nisu uspješno završili razred i upućeni su na popravne ispite.

Matura se nastavlja sutra ispitima iz politike i gospodarstva i geografije, u četvrtak se pišu kemija i vjeronauk, a u petak povijest i informatika.

Idući tjedan pišu se ispiti iz biologije i logike (27. svibnja), engleskog i španjolskog jezika na obje razine (28. svibnja), grčkog (29. svibnja) i latinskog (30. svibnja).

Pripadnici nacionalnih manjina esej iz materinskog jezika pisat će u četvrtak, 29. svibnja, a test u petak, 30. svibnja.

U lipnju su na rasporedu ispiti iz glazbene umjetnosti (3. lipnja), fizike i sociologije (4. lipnja), njemačkog i francuskog jezika na obje razine (5. lipnja), likovne umjetnosti i filozofije (6. lipnja) te talijanskog jezika na obje razine (9. lipnja).

Ispiti državne mature, najviše dva u jednom danu, pisat će se od 20. svibnja do 9. lipnja. Preliminarni rezultati znat će se 7. srpnja, rok za prigovore je 9. srpnja, a 14. srpnja bit će poznati konačni rezultati.