Eko časne - proizvode svoju hranu i struju

Časne sestre milosrdnice nedaleko od Zaprešića same proizvode svoju hranu, ali ističu se po nečem drugom - struju dobivaju zahvaljujući Sunčevoj energiji, koju potom prodaju HEP-u. Na režijama godišnje uštede desetke tisuća kuna.

U duhovnom centru nedaleko od Zaprešića gotovo sve radi na prirodni pogon. Zadnji krik tehnologije krasi i krov centra - fotonaponske ćelije koje od Sunčeve energije proizvode električnu. Svaki kilovat sat koji prodaju HEP-u, mogu u realnom vremenu pratiti na internetu. Računica je jednostavna: što je dan dulji i sunčaniji, više se struje isporuči HEP-u, pojašnjava sestra Berislava. 

Sestre se već dugo ne griju ni na plin zato što, kažu, može i jeftinije i ekološki prihvatljivije. Radijatore danas zagrijavaju s pomoću geotermalnih dizalica, koje povlače vodu iz izvorskih bušotina.

Cilj im je, kažu, živjeti u energetski i ekološki samoodrživom mjestu. Za to im treba i zdrava hrana, a nje nema bez kvalitetnog humusa, koji najbolje rade  kalifornijske gliste. Sestre i njih uzgajaju.

Priču o eko časnama i o svemu što one rade pogledajte u videoprilogu.