Presjek hrvatske karikature na izložbi u Beču

Presjek radova ponajboljih hrvatskih karikaturista predstavit će se od danas do 10. lipnja na izložbi u Hrvatskom centru u Beču. To je nastavak serije izložbi kojima Hrvatsko društvo karikaturista (HDK) predstavlja i promiče hrvatsku karikaturu u svijetu.

Izložit će se 88 karikatura 47 autora, članova Društva, među kojima su Srećko Puntarić, Oto Reisinger, Nik Titanik, Petar Pismestrović, Nikola Listeš, Miroslav Gerenčer i drugi. Po već uobičajenoj praksi uzvanike će na izložbi portretirati dopredsjedik Društva Milan Lekić, stručnjak za brze portretne karikature.

Izložba je u protekle tri godine već gostovala u Norveškoj, zatim u Francuskoj, u sklopu sveobuhvatnog programa predstavljanja hrvatske kulture u toj zemlji te u Istanbulu, gdje je bila postavljena prošle godine.

Postoji zanimanje hrvatske zajednice u Bratislavi da ista izložba nakon Beča gostuje u tom gradu, a za jesen se planira uzvratni posjet turskih karikaturista, koji spadaju među najistaknutije u svijetu, rekao je za Hinu Davorin Trgovčević, predsjednik HDK-a.

Hrvatska karikatura prepoznatljiva je i priznata u svjetskoj karikaturi zahvaljujući brojnim nagradama koje su na velikim svjetskim festivalima osvajali domaći autori.