Animafest na medijskoj fasadi MSU-a i u galerijama

Uoči otvorenja ovogodišnjeg Animafesta, na medijskoj fasadi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti od 23. svibnja do 8. lipnja prikazat će se šesnaest animiranih radova iz Japana, Australije, Kine, SAD-a, Hrvatske, Austrije, Kanade, Srbije i Novog Zelanda.

Riječ je o pobjednicima natječaja za 'site-specific' animacije koje su u ime Animafesta i MSU-a, među 50 prijava, izabrali ravnatelj festivala Daniel Šuljić i kustosica Leila Topić. Tako će se u programu "Animation Goes MSU", među ostalim, prikazati filmovi "Big Hands Oh Big Hands, Let It Be Bigger And Bigger" kineskog multimedijalnog umjetnika Leija Leija, autora ovogodišnje špice Animafesta, te "OptSnd#1" australskog autora Dirka de Bruyna, majstora proširene i eksperimentalne animacije koji će na simpoziju "Animafest Scanner 2014." govoriti o eksperimentalnom filmašu Neilu Tayloru

Kratkometražni Animafest održava se od 3. do 8. lipnja u kinima Europa i Tuškanac te u Cineplexxu Centra Kaptol. U svim programima ima više od 400 filmova. Festival nudi pregled svjetske animacijske scene, od velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, zatim veliki tematski program lutka-filma, znanstveni skup Animafest Scanner s uglednim stručnjacima te bogat popratni program - koncerte, izložbiei razgovore s autorima. Predstavit će se i vodeći svjetski festival medijske umjetnosti Ars Electronica. 

Nastavljajući afirmaciju računalnih videoigara kao ravnopravnog medija estetskog stvaralaštva i presjecišta animacijske umjetnosti i digitalne tehnologije, započetu tijekom prošlog izdanja, festival će u suradnji s FER-om i ALU-om ponovno organizirati radionicu njihove izrade.