Prix Marulić 18. puta na Hvaru

Na otoku Hvaru održava se 18. po redu Prix Marulić,  jedinstveni međunarodni ambijentalni festival igrane i dokumentarne radiodrame. Održava se od 1997. godine, svake godine u mjesecu svibnju, a od 17. do 23. svibnja u otvorenim autentičnim kulturno-povijesnim prostorima grada Hvara na hrvatskom otoku Hvaru, u kojima posjetiteljima predstavlja igrana i dokumentarna radiodramska ostvarenja temeljena na tekstovima književne baštine, ali i na rubnim tekstovima književnosti i ostalim pisanim radiovalima i dokumentima koji u današnje vrijeme prenose povijesno duhovno iskustvo.

Prix Marulić - program

U ime hrvatskog nacionalnog javnog radiotelevizijskog servisa Hrvatske radiotelevizije (HRT), članice Europske unije za radiodifuziju (EBU), organizira ga Dramski program Hrvatskoga radija. Nakana festivala je poticati izvornu radiofonsku izražajnost kojoj stari tekst čini predložak, ishodište i izazov. Tako su na festival su dobrodošli svi radiofonski oblici i pristupi koji se temelje na starim tekstovima – prilagodbe za radio staroga književnog teksta (drame, crkvenog prikazanja, spjeva, epa, dnevnika, pisma…) i izvorne radio drame, dokumentarne radio drame, featurei i ostale radiofonske forme temeljene na starom tekstu, nastalom prije 1921. godine kad je emitirana prva radiodrama.
Međunarodni žiri svake godine proglašava i nagrađuje po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji male forme (kategorije igrana i dokumentarna radiodrama razdijeljene su od 2001., a kategorija male forme za radiofonska ostvarenja u trajanju do sedam minuta uvedena je 2009.). Ove godine na festivalu sudjeluju između ostalih i Krok & Petschinka - punim imenom Eberhard Petschinka - austrijski multimedijalni umjetnik, slikar, radiofoničar, pisac, iznimno osebujan čovjek. Na Prix Maruliću gostuje s vlastitom dramom Circus Maximus, David Zane Mairowitz, Francuz, rođen i studirao u New Yorku, s povremenom adresom u Berlinu, pisac i jedan od najpoznatijih radiofoničara i dokumentarista u svijetu, na festivalu gostuje s dokumentarcem o sklapanju braka između ljudi iz dvije zemlje koji zbog formalnih bedastoća otputuju u Las Vegas da bi se tamo vjenčali, dokumentarac se zove Love Tunnels, Getting Married in Las Vegas, a podnaslovljen je - Radio Road Movie kao i iznimno zanimljiva nezavisna producentska kuća iz Danske - Third Ear, dolazi Krister Moltzen, iznimno cijenjeni dokumentarist i višestruko nagrađivani laureat Prix Europe.