Nagrade Vladimir Nazor za 2013. godinu

Dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2013. godinu su književnik Tonko Maroević, pijanistica Pavica Gvozdić, redatelj Nedjeljko Dragić, likovni umjetnik Mladen Stilinović, glumac Božidar Boban, te arhitekt Radovan Delalle, priopćilo je danas Ministarstvo kulture.

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj.
Odluke o dobitnicima donio je Odbor Nagrade, na čelu s akademikom Milivojem Solarom, na sjednici 26. svibnja 2014., navode iz Ministarstva kulture.
Na području književnosti nagradu za životno djelo dobio je akademik Tonko Maroević, pjesnik, esejist i prevoditelj, a godišnju nagradu dobio je Milko Valent za roman "Umjetne suze".
Na području glazbe nagrada za životno djelo pripala je koncertnoj pijanistici i profesorici na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji Pavici Gvozdić, dok je godišnju nagradu dobila Olja Jelaska za praizvedbe četiriju novih skladbi - suita "Meštrovićev san", skladba "Lahor blagi" za sopran, klarinet i klavir, "Miris cedra libanonskog" za klarinet i klavir, te "Cvijet šaronski", tri pjesme za sopran, klarinet i klavir.
Za filmsku umjetnost nagradu za životno djelo dobio je Nedeljko Dragić, redatelj, autor crtanih filmova, karikatura i stripova, dok je godišnja nagrada dodijeljena Veliboru Jelčiću za režiju filma "Obrana i zaštita".
Na području likovne i primijenjenje umjetnosti nagrada za životno djelo pripala je postkonceptualnom umjetniku Mladenu Stilinoviću, a godišnja nagrada Damiru Sokiću za retrospektivnu izložbu "Slijepe ulice".
Za kazališnu umjetnost nagrada za životno djelo dodijeljena je glumcu Božidaru Bobanu, dok je godišnju nagradu dobio Balet HNK u Zagrebu za predstave u 2013. godini
U arhitekturi i urbanizmu nagrada za životno djelo pripala je arhitektu i urbanistu Radovanu Delalleu, a godišnja nagrada Ivani Žalac, Margiti Grubiša, Damiru Gamulinu, Marinu Jelčiću, Zvonimiru Kralju i Igoru Presečanu za Gradsku knjižnicu Labin.
Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.
Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.
Nagrade Vladimir Nazor bit će uručene 18. lipnja u Muzeju Mimara u Zagrebu, najavilo je Ministarstvo kulture.