Predstavom "Pokret-ač" otvoren Tjedan suvremenog plesa

Premijerom predstave "Pokret-ač" Studija za suvremeni ples i koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) otvoren je sinoć 31. Tjedan suvremenog plesa.

Do 7. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu bit će održano tridesetak predstava s dvjestotinjak domaćih i inozemnih plesača.

Predstava "Pokret-ač", nastala u koprodukciji i suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples kroz projekt Tjedna suvremenog plesa, izvedena je na pozornici ZPC-a u razini s publikom što je, napomenula je umjetnička ravnateljica Mirna Žagar, najbliže što gledatelji mogu biti mjestu "na kojem počinju i završavaju snovi".

Otvorivši festival, zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, istaknula je kako je Tjedan i ove godine okupio vodeća plesna imena iz cijelog svijeta, pa Zagreb ponovno postaje središte i susretište plesnih profesionalaca te plodna tribina za razmjenu informacija na području umjetnosti plesnog pokreta.

Na otvorenju je bio i predsjednik Ivo Josipović.

Prvi dan najvećeg regionalnog plesnog festivala bio je rezerviran i za predstave "Drugi mitovi" Jonaha Bokaera, američkog koreografa i medijskog umjetnika, ostvarena kroz međunarodnu suradnju plesača iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Slovenije i "From the Waltz to the Mambo" Milana Újvarija u produkciji mađarskog Radioballeta, solo koji kombinira plesne, kazališne i pantomimske elemente te za koncert grupe Mind Itches na krovnoj terasi ZPC-a.

Tijekom Tjedna Zagrebački plesni ansambl također će imati premijernu izvedbu, u ZKM-u će izvesti predstavu "Rekvijem za Z." u koreografiji Snježane Abramović Milković.

Kao jedna od atrakcija najavljen je nastup britanske skupine Candoco Dance Company iz Londona, koji će u zagrebačkom HNK će izvesti predstave "Set and Reset/Reset" i "Notturnino".

U HNK-u će gostovati i ansambl iz Izraela Batsheva Dance Company, s predstavom "Max" Ohada Naharina te belgijska skupina Ultima Vez i koreograf Wim Vandekeybuys, koji prvi put dolaze u Zagreb, s predstavom "What the Body Does Not Remember".

Među ostalima, na festival dolaze Impure Company i Hooman Sharifi s predstavom "On the Way to Order", mladi španjolski koreograf Sharon Fridman s "Caida libre" i "Hasta donde...?", bivši prvak pariške opere Pedro Pauwels s predstavom "Sors" i škotski koreograf Billy Cowie s radovima "Art of Movement" i "Dark Rain".