Dječja opera "Mali dimnjačar" na sceni splitskog kazališta

Opera za djecu "Mali dimnjačar" Benjamina Brittena nakon 43 godine premijerno je izvedena sinoć u splitskome Hrvatskom narodno kazalištu (HNK), pod ravnanjem maestra Harija Zlodre i u režiji Jelene Posavec Tušek.

Splitske je gledatelje dobro zabavila ta jednosatna razigrana glazbeno-scenska priča koja govori o dječjem prijateljstvu i solidarnosti, a u kojoj sudjeluju brojni dječji zborovi. Osim djece u operi sudjeluje i pet profesionalnih opernih pjevača. U ulozi Crnog Boba i Toma na premijeri je nastupio bas-bariton svjetskog glasa Giorgio Surian.

Na sceni su večeras pjevali i Mate Akrap, Branka Pleština, Tea Požgaj, te Tea Slavica. Dječaci Andrej Bartul Jabuka i Ante Grgić su se izmjenjivali u naslovnoj ulozi malog dimnjačara Sama, a u operi je sudjelovalo i pedeset članova dječjeg zbora pjevača iz Splita, Solina, Dugopolja, Kaštela i Trogira, te studenata Glazbenog odjela splitske Umjetničke akademije, kao i studenata pjevanja Muzičke akademije iz Zagreba. Svirao je splitski gudački kvartet pojačan četveroručno sviranim klavirom i udaraljkama.

Dječja opera Mali dimnjačar je komična i edukativna glazbeno-scenska priča o siromašnom devetogodišnjem dječaku Samu koji, da bi preživio, mora čistiti dimnjake. Kada zapne u dimnjaku gospodske kuće, pomognu mu tamošnja djeca. Djelo, iako prikladno za dječji uzrast, ima sve elemente prave opere.

Benjamin Britten (1913 - 1976) najznačajnija ličnost suvremene engleske glazbe, skladatelj je koji je posebnu pažnju posvećivao upravo djeci, pa je svog Malog dimnjačara (The Little Sweep) ujedno zamislio i kao poduku o tome kako nastaje opera. Ta je opera nastala davne 1949. godine kao drugi dio projekta Načinimo operu! (Let's Make an Opera!) i odmah se pokazala magnetom za uvođenje djece i mladih u čudesni svijet opere. Splitska mezzosporanistica Žana Marendić Bučević je osnovala udrugu "Glazbeni laboratorij Split" nakon čega je prionula stvaranju operu u kojoj sama tumači lik Miss Baggot.