Rimsko svetište iz 2. stoljeća sakriveno ispod nogometnog igrališta

Rimsko svetište iz 2. stoljeća pronađeno je na gradilištu supermarketa u mjestu Pont-Sainte-Maxence na sjeveru Francuske, a prema ocjenama arheologa, njegovim skulpturama po umjetničkoj razini ravne su samo one pronađene u Grčkoj i Italiji. Donedavno nogometno igralište skrivalo je, kako se čini, vrijedan kulturni spomenik, prenosi francuski portal Culturebox. Na tom su se mjestu u rimsko doba nalazila dva mala paviljona između kojih je bilo svetište.

Posebno zanimanje arheologa budi njegovo monumentalno pročelje, odnosno portik visok 9,5 metra, širok jedan metar i dugačak 70 metara, jedinstven na području rimske Galije, ukrašen reljefnim prikazima morskih čudovišta, meduza, grifona, ali i skulpturama velikih božanstava antičkoga Panteona: Jupitera, Apolona, Dijane, Vulkana... Skulpture su vrlo dobro sačuvane i na nekima se još vide tragovi boje.

Najbolje je sačuvan kip Venere koja čuči. 'Motiv Afrodite koja čuči poznat je još od grčkoga vremena. Ovo je prvi ovakav primjer pronađen na području Galije', rekla je Veronique Brunet Gaston iz francuskoga Državnog instituta za arheološka istraživanja. Uzak i visok portik bio je izgrađen na nestabilnom, vrlo vlažnom pjeskovitom tlu, s obzirom na to da je smješten na starom meandru rijeke Oise pa je propao vrlo brzo nakon izgradnje.

Osim impresivnih skulptura, arheolozi su pronašli malo predmeta, uglavnom novčića iz 4. stoljeća i iz galskog razdoblja, što bi moglo značiti da su Rimljani osvojili svetište iz prijašnjega keltskog razdoblja. Arheolozima predstoji dugotrajno istraživanje u kojemu će potražiti odgovore na brojna pitanja, kao i na ono zbog čega se to mjesto ne spominje ni u jednom tekstu, prenosi Hina.