Velika izložba posvećena Sherlocku Holmesu

Sherlock Holmes, "najslavniji Londončanin koji nikad nije postojao", uskoro će dobiti prvu veliku izložbu u Londonu u 60 godina. Muzej Londona postavit će ujesen veliku izložbu o Holmesu, koristeći popularnost BBC-jeve serije "Sherlock", s Benedictom Cumberbatchom u glavnoj ulozi, koja je stekla milijune obožavatelja diljem svijeta.

Osim nedavno otkrivenog portret Sherlockova tvorca na izložbi će se naći i rukopis priče u kojoj je pisac 1903. vratio omiljenog detektiva iz mrtvih, ali i njegov slavni kaput, piše Independent.

Voditelj povijesne zbirke u muzeju i glavni kustos izložbe Alex Werner rekao je kako je došao trenutak da se prizna da je on jedan od simbola Londona. Sherlock je, dodao je, dio naše predodžbe Londona.

Zadnja izložba o Holmesu i njegovu pomoćniku dr. Johnu Watsonu bila je postavljena 1951. Ovaj put Muzej će posegnuti i za odjećom i predmetima iz toga doba, a neki će izlošci biti posuđeni iz zbirki diljem svijeta.

Među najzanimljivijima je svakako jedan od rijetkih portreta za koje je Arthur Conan Doyle pozirao. Ulje na platnu, koje će prvi put biti izloženo u Britaniji, naslikao je Sidney Paget čije su ilustracije u "The Strand Magazines" postale predložak za Holmesov izgled.