Preminuo maestro Miljenko Prohaska

U Zagrebu je sinoć u 89. godini preminuo ugledni hrvatski skladatelj, aranžer, dirigent i glazbeni pedagog Miljenko Prohaska. 

Rođen je u Zagrebu, gdje se školovao i diplomirao na Muzičkoj akademiji 1956. godine. Utemeljio je mnoge orkestre, ali je najdulje djelovao kao šef dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba, poslije RTV Zagreb. Svirao je kontrabas u korpusima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, Orkestra Jugoslavenske radiodifuzije, Komornog orkestra Radio Zagreba, Zagreb Jazz Kvarteta i drugih jazz sastava. Maestro Prohaska sa značajnim je uspjehom gostovao u Europi, Kanadi i Sjedinjenim Državama, ali i dirigirao hrvatskim predstavnicima na pet Eurosonga.

Velik uspjeh postigao je godine 1967. kad je na 10. Jazz festivalu u kalifornijskome Montereyu dirigirao vlastite skladbe ispred orkestra slavnog Dona Ellisa. Već šezdesetih godina Prohaska je uvršten u Enciklopediju jazza, a na Glasu Amerike bile su mu posvećene čak dvije emisije. Uvijek se zalagao za struku i autore, bilo kao predsjednik Hrvatskog društva skladatelja ili direktor domaćih glazbenih festivala. Bavio se pedagoškim radom, prvi uveo folklorne teme i melos u svoje sjajne jazz skladbe, a pritom pisao i zabavnu, laku orkestralnu i simfonijsku glazbu.

Autor je glazbe za radio i TV drame, filmove, kazalište, crtane i kratkometražne filmove, balete i zborove, suautor prve hrvatske rock opere Gubec-beg, a orkestrirao je i rock operu Grička vještica. Dobitnik je mnogih nagrada – među ostalim - Vladimir Nazor i Porina za životno djelo, Medalje SOKOJ-a, Nagrade HRT-a Zagreb; odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vijencem i Ordenom zasluge za narod sa srebrnim zracima te je nositelj Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Iz velikog diskografskog opusa izdvajamo njegove nezaboravne skladbe Intima, Koncert br. 2 i Concertino za jazz kvartet i gudače te Dilemma koje su svjetsku premijeru imale u New Yorku 1966.

Datum ispraćaja maestra Miljenka Prohaske bit će objavljen naknadno.