Ovogodišnji Animafest u kinima diljem Hrvatske

Svjetski festival animiranog filma - Animafest otvoren je večeras u zagrebačkom kinu Europa, a klasično otvorenje dobilo je novu dimenziju u animiranim likovima na velikom platnu koji su pokretima tijela i ustiju pratili govornike koji su se izmijenjivali na pozornici.

Kratkometražno izdanje 24. svjetskoga festivala animiranoga filma - Animafest Zagreb 2014., održat će se od 3. do 8. lipnja, a jedna od novina ovogodišnjeg festivala je što će prvi put 'iskoračiti' iz Zagreba pa će se istodobno sa zagrebačkim dijelom Animafesta 19 animiranih filmova prikazivati u nezavisnim kinima digitaliziranim HAVC-ovim projektom u 15 gradova diljem Hrvatske.

Tako Animafest više neće biti ekskluzivno zagrebački događaj, izvijestili su umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić i producentica toga festivala Vjera Matković na konferenciji za novinare u zagrebačkome kinu Europi.

Festival će tako ponuditi više od 400 filmova u zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol te u popratnim programima i posebnim događajima na brojnim zagrebačkim lokacijama, dok će dio programa biti u kinima u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici i Zaboku, najavila je Matković.

Ovogodišnji Animafest bit će i jedinstvena prilika da posjetitelji na jednome mjestu steknu potpun uvid u najbolje lutka-filmove u povijesti, rekao je Šuljić. Objasnio je da se tematski program Animafesta 2014. sastoji i od svjetske top-liste Majstori lutkari, nastale iz ankete koju je Animafest proveo među 45 vodećih autora te tehnike, panorama hrvatskoga i francuskoga lutka-filma nastalih u suradnji s festivalom u Annecyju i Skrivenih blaga.

Uz filmove, bit će postavljene i izložbe "Lutka u hrvatskom animiranom filmu" u Galeriji ULUPUH i "Sestre" u Galeriji Matice hrvatske. Na novinarski upit o dolasku uglednih osoba iz svijeta animacije na ovogodišnji Animafest, Šuljić je najavio da će ih biti više od 150, među kojima i stručnjak za posebne efekte Adam Wright, švicarski klasik Georges Schwizgebel, Bugarin Theodor Ushev, japanski nezavisni animator Mirai Mizue, hrvatski animator s australskom adresom Tomislav Mikulić te Giannalberto Bendazzi i Paul Wells, koji će sudjelovati na znanstvenome skupu Animafest Scanner 2014., a taj skup također je novina ovogodišnjega Animafesta.

Animafest će, uz ostalo, predstaviti i retrospektive legendarnih majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, kao i program "Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino!", nastao u suradnji Animafesta i Hrvatskog audiovizualnog centra, a kao nastavak uspješnoga projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača.

Istaknuto mjesto pripast će i hrvatskome animiranom filmu, rekao je Šuljić i najavio da će biti prikazano 46 domaćih djela, što je više od 10 posto ukupnoga programa, a osim međunarodne konkurencije, posjetitelji će moći vidjeti i Hrvatsku panoramu, Hrvatski lutka-film i izbor domaćih filmova iz godina 1964.-1965. Borivoja Dovnikovića. I u velikome tematskom programu posvećenom lutka-filmu hrvatski će autori imati važno mjesto.