Počelo potpisivanje peticije protiv "bezumne odluke Vlade"; Opačić: Nećemo odustati od "outsourcinga"

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i u 128 hrvatskih gradova jutros je na inicijativu sindikata počelo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru. Inicijativu je pokrenulo 17 sindikata iz javnog sektora, koji do 19. lipnja namjeravaju prikupiti 375 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma protiv "outsourcinga".

Zaustavit ćemo Vladu u provođenju jedne bezumne odluke i to će će učiniti ovih 17 sindikata s potporom građana. Mi sami to ne možemo napraviti, poručio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Izrazio je uvjerenje da će građani prepoznati pravičnost cilja u interesu radništva, odnosno svih onih koji rade u javnom sektoru, kao i svih građana. Nećemo dopustiti Vladi da nešto što je kvalitetno i relativno jeftino postane nekvalitetno i skuplje, kazao je Stipić te pozvao medije i građane da s njima budu i 19. lipnja kada će biti kraj priče sa sretnim završetkom koji su organizirali sindikati.

"Tko vlada ovom zemljom?"

Predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je kako se na primjeru "outsourcinga" pokazuje ideologija neoliberalizma kojom se uvodi privatizacija u javni sektor bez ikakve računice. Zapitao se zašto se "outsourcing" uvodi bez kalkulacija o njegovoj isplativosti, a "antologijskom glupošću" nazvao je navodnu izjavu potpredsjednice Vlade Milanke Opačić, koju su prenijeli mediji, da je odluku o "outsourcingu" Vlada donijela iako nije izračunala je li uopće isplativa. Ribić je kazao kako se nakon toga može zaključiti i da je netko drugi umjesto Vlade donio takvu odluku, upitavši tko to onda upravlja zemljom, Vlada ili strani faktori koji nameću rješenja koja proizlaze iz ideologije neoliberalizma.

"Moramo spriječiti takvu divlju kapitalizaciju"

U povodu navedenog u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija "U mreži prvog" gostovali su predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek i Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod. Stipić je istaknuo kako sindikati mjesec dana pripremaju akciju te da ona nema nikakve veze s političkim grupacijama.

Osam godina se borim protiv outsourcinga. No sada su apetiti postali veći, kapital je postao važniji od građana i moramo spriječiti takvu divlju kapitalizaciju. Stoga smo pozvali u pomoć i građane i članstvo: 375.000 poptisa znači spašavanje 26.000 radnih mjesta, i to radnih mjesta s najmanjim primanjima, dodala je Adveršek.

Cijeli razgovor poslušajte ovdje.

"Sindikati nisu za komunikaciju"

Vlada neće odustati od namjere izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv. outsourcinga, potvrdila je u Županji potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te dodala da se već dulje radi na tri modela outsourcinga kako bi se iznjedrila najbolja rješenja i za radnike i za državu. Vrlo brzo ćemo izaći s modelom. Žao mi je što sindikati od prvog dana nisu željeli s nama nikakvu komunikaciju. Na konferenciji gdje smo raspravljali o sva tri modela, i njihovim dobrim i lošim stranama, oni su se ustali i demonstrativno otišli, kazala je Opačić.

Ministrica je rekla kako ne želi ulaziti u odnose sindikata i poslodavaca, već joj je važno da sačuva prava radnika. Kao potpredsjednica Vlade koja vodi cijelu reformu borit ću se za onaj model koji će najviše zaštititi radnike u tom sustavu, poručila je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner izjavio je pak danas kako je u ovom trenutku pitanje outsourcinga, kad većina hrvatskih građana teško živi, nedostatak socijalne osjetljivosti sadašnje vlasti. Ustvrdio je i kako se to može najbolje vidjeti po izjavi ministra Željka Jovanovića koji smatra kako je SDP-u jedini cilj ponovno osvajanje vlasti, a ne dobrobit i bolji život hrvatskih građana.

Više o temi pogledajte u videoprilogu te doznajte iz razgovora s Mijatom Stanićem iz Nezavisnoga cestarskog sindikata koji je gostovao u Hrvatskoj uživo.