Koprivnica - zelena avangarda

Pitanje broj jedan: Je li kriza u Hrvatskoj uništila građevinski biznis? Pitanje broj dva: Pate li mali gradovi od depopulacije? Pitanje broj tri: Je li točno da vlasti u Hrvatskoj nemaju smisla za ekologiju i održivi razvoj? Odgovor na sva tri pitanja je 'da' - ali ne u Koprivnici.

Mladi tata Zoran Vadlja i njegova tročlana obitelj stanari su takozvane šparne hiže, prve niskoenergetske zgrade u Hrvatskoj s certifikatom A plus. Osim što je riječ o ekološki održivoj građevini koja štedi energiju, život u njoj znači i nevjerojatno male režije.

Za grijanje, toplu vodu i ventilaciju, otkad sam se uselio u stan 2011. potrošio sam 6000 kuna, kaže Zoran.

Ako taj iznos podijelimo s 30 mjeseci, uključujući i tri zime, to je 200 kuna mjesečno. Šparne hiže, odnosno štedljive kuće imaju posebnu ovojnicu i ventilacijski sustav. Tu su i solarni kolektori i kvalitetnija stolarija, a ove inovacije daju takvim kućama daleko bolja toplinsko-izolacijska svojstva od zgrada koje se grade prema trenutačno vrijedećim propisima. I ne samo to - Grad Koprivnica podiže ih u sklopu društveno poticane stanogradnje. Povoljni krediti i prosječna cijena od 987 eura za kvadrat učinili su da stanovi u prve dvije zgrade budu razgrabljeni.

U jeku građevinske i opće gospodarske krize koprivničke vlasti osmislile su, dakle, projekt na kojem će biti i posla za građevinare, i jeftinih stanova za mlade obitelji, a uz zadovoljavanje najviših energetsko-ekoloških standarda koje predviđa Europska unija. Da bi se to moglo postići, Grad se odrekao svojega glavnog prihoda - komunalnog doprinosa za sve građevine koje se grade po A+ standardu.

Šparne hiže lani su Koprivnici donijele nagradu za energetsku učinkovitost koju dodjeljuje Europska komisija u Bruxellesu. No one su samo dio širega koncepta, dugogodišnje strategije održivog razvoja i uvođenja ekoloških standarda u Koprivnici. Jedan od projekata je i prenamjena ruševnoga vojnog kompleksa. 

Arhitektice zelene Koprivnice za 21. stoljeće godinama se educiraju kroz europske programe. Obilaze Njemačku, Austriju i druge zemlje proučavajući tamošnje uspješne projekte. U izvođenju projekata konzultiraju se s vodećim stručnjacima u zemlji i inozemstvu. Koprivnicu neki možda zamišljaju kao provinciju, ali za Zagreb i ostale dijelove zemlje, ona je avangarda. Zelena avangarda.