Održan 4. Split Pride - bez incidenata

Sudionici Split Pridea krenuli su iz Đardina Ulicom kralja Tomislava. Okupilo ih se oko 200, a čuvaju ih jake snage reda. Izgreda nije bilo. Povorka je prošla Marmontovom ulicom, Rivom, Ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanke ulice do Đardina, gdje se održava program Split Pridea.

Policija je kazneno prijavila 19-godišnjeg mladića kojeg sumnjiči da je putem društvene mreže na portal udruge Rišpet uputio ozbiljne prijetnje iz mržnje članu udruge, koja je jedan od organizatora Split Pridea. Mladić je doveden policijskom pritvorskom nadzorniku.

Slogan Split Pridea i ove je godine Potpuna ravnopravnost. Ponavljanje slogana, ističu organizatori, upućuje na neravnopravan i diskriminirajući položaj LGBT osoba u Hrvatskoj. Sudionici Split Pridea traže potpunu ravnopravnost, pravnu zaštitu za istospolne obitelji poput one koju uživaju raznospolne obitelji te pravo na brak i izvanbračnu zajednicu.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar uoči Pridea pozvao je na otvorenost, toleranciju i gostoljubivost. Splitski HNS pozvao je svoje članstvo te sve sugrađane da se pridruže Split Prideu i daju potporu ravnopravnijem položaju LGTB osoba u hrvatskom društvu. Neistinama i obmanjivanjem javnosti ocijenili su poruke da je takav događaj nepotreban. Splitski HDZ pozvao je prije nekoliko dana organizatore Split Pridea da paradu održe u nekoj kongresnoj ili sportskoj dvorani, a novac koji će se potrošiti na osiguranje parade preusmjere za poplavljena područja u Slavoniji.

Split Pride osiguravalo 600 policajaca i specijalno videovozilo

Split Pride osiguravalo je oko 600 policajaca. Tu nisu bili samo oni iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, nego i iz okolnih policijskih uprava. Na tom se događaju prvi put koristilo i jedno od dva MUP-ova stožerna vozila s modernom videoopremom i opremom za telekomunikacije. Na krovu vozila je kamera, a u unutrašnjosti je operativno-komunikacijski centar s nekoliko ekrana i otvorenom vezom s policajcima na terenu. S pomoću uređaja brzo se može reagirati na bilo koji ispad ili narušavanje javnog reda i mira. Kamere su visoke rezolucije pa osobu bez problema mogu snimiti i na većim udaljenostima.