CRO Demoskop: Raste potpora HDZ-u, protiv Vlade 61,6 posto građana

Redovito mjesečno istraživanje Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno početkom ovog mjeseca (2.-4. 6.), pokazuje nastavak smanjenja izborne potpore SDP-u, uz povećanje prednosti HDZ-a na ljestvici stranačkih izbornih preferencija.

Na toj ljestvici HDZ se zadržao na vrhu, a ispred SDP-a, ORaH-a, Hrvatskih laburista i HNS-a. HDZ početkom lipnja bilježi izbor od 22,9 posto (prema 20,2 iz svibnja). SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 19,6 posto (prema 19,7 posto prije mjesec dana, odnosno 23,9 posto prije godinu dana).

Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelazi još samo ORaH, dok su Hrvatski laburisti pali ispod praga. ORaH je veliki dobitnik u posljednjih mjesec dana i stranka Mirele Holy učvrstila se na trećem mjestu (ovaj put s izborom od 12,3 posto prema 9,9 posto u svibnju). Tako je ORaH postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra. Oduzeo je i znatan broj birača laburista, koji su donedavno bili glavni skupljači protestnih glasova.

Hrvatski su laburisti sada četvrta stranka s izborom od 4,2 posto (prije mjesec dana 7,4 posto). HNS u ovomjesečnom istraživanju bilježi izbornu potporu od 2,9 posto (3,4% iz svibnja), jedanko kao i HSS.

Preferencije koalicija

Na ljestvici s preferencijama koalicija stranke okupljene oko HDZ-a vode ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 28,2 posto (prema 26,1 posto u svibnju), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 24,6 posto na drugom mjestu (u svibnju 25,4 posto). Slijede stranačka lista ORaH (12,9 posto), dok Savez za Hrvatsku s izborom od 7 posto drži četvrto mjesto.

Percepcija političara

Predsjednik Josipović je i u posljednjoj godini svojega prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 31,7 posto (prošli mjesec 33,4 posto). Drugo mjesto treći mjesec zaredom zauzima Mirela Holy s izborom od 10,5 posto (9,8 posto u svibnju). Kolinda Grabar Kitarović je s izborom od 5,4 posto treća najpozitivnija političarka u zemlji (prošli mjesec 4,1 posto).

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara i ovaj mjesec drži Tomislav Karamarko s 30,4 posto (30,6 posto u svibnju). Premijer Zoran Milanović ima sve manji zaostatak na ovoj lejstvici "negativaca". Trenutačno je na drugome mjestu s izborom od 29,7 posto (prije mjesec dana 28,5 posto). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije političke osobe (10,5 posto).

Ocjena rada Vlade, Sabora i predsjednika

Vlada u svojem 29. mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru ima potporu 21,6 posto građana (prije mjesec dana 24,6 posto). Njezinu politiku ne podupire 61,6 posto građana (prema 60,8 posto iz svibnja), uz 16,8 posto neodlučnih. Za svoj rad Vlada je dobila mršavu dvojku (2,02). Predsjednik Republike dobio je četvorku (3,58), a zastupnici u Hrvatskom saboru dvojku (2,03).