Prvi svjetski rat u hrvatskim arhivima

Na poticaj Ministarstva kulture RH, arhivi u Hrvatskoj obilježili su ovogodišnji Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja, izložbama i popratnim programima na temu Prvi svjetski rat u hrvatskim arhivima. Tim povodom u Hrvatskom državnom arhivu otvorena je izložba 'Sarajevski atentat 1914. godine i Prvi svjetski rat u dokumentima arhiva Samostana u Fojnici'. Posjetitelji mogu kupiti izdanja, replike i suvenire, te se pobliže upoznati s prostorom i radom Arhiva, što je i cilj Međunarodnog dana arhiva.

Državni arhiv u Šibeniku tim povodom postavio je izložbu 'Šibenik u Prvom svjetskom ratu' u Muzeju grada Šibenika, splitski arhiv predstavlja filmske zapise iz Prvoga svjetskog rata, a zadarski izložbu fotografskog i dokumentarnog materijala 'Veliki rat – od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar'. U suradnji s riječkom državnim arhivom, pazinski arhiv postavio je izložbu 'Markgrofovija Istra u Velikom ratu', dok je Arhivski sabirni centar Korčula – Lastovo otvorio izložbu 'Prešućeni rat' u Gradskome muzeju Korčula.

Sisački arhiv donio je izložbu 'Lav sa Soče', o liku i djelu feldmaršala Svetozara Boroevića, a uz otvorenje su predstavili vojnu glazbu iz vremena Prvoga svjetskog rata. Državni arhiv u Bjelovaru pripremio je izložbu u galeriji Gradskoga muzeja u Bjelovaru, 'Bjelovarske bolnice u vrijeme velikog rata 1914-1918.', a onaj u Gospiću izložbu 'Lika u Velikom ratu'. 'Dečki napred!' naziv je izložbe ratnih razglednica iz ostavštine Ivana Medveda koja je postavljena u Državnom arhivu u Osijeku, arhiv iz Slavonskog Broda priredio je izložbu 'Brodska svakodnevnica u vrijeme I. svjetskog rata', a vukovarski, u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, organizirao je predavanje o Prvome svjetskom ratu, projekciju igranog filma 'Atentat u Sarajevu' Veljka Bulajića te izložbu Prvi svjetski rat u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Uz popratna predavanja karlovački državni arhiv otvorio je izložbu 'U vrtlogu rata', međimurski je ugostio izložbeni projekt 'Vojne zgodbe iz sodnega arhiva', u suradnji s Pokrajinskim arhivom Maribor, a varaždinski je postavio izložbu 'Varaždin i Varaždinska županija na početku Velikog rata'. Nekoliko dana kasnije, u Državnom arhivu u Zagrebu bit će otvorena izložba 'Zagreb i Zagrepčani u Prvom svjetskom ratu. Situacija, događaji, refleksije', koja ostaje otvorena do kraja godine.

Međunarodni dan arhiva obilježava se od 2008. godine, a Međunarodno arhivsko vijeće za taj je dan odabralo 9. lipnja, datum kad je osnovano 1948. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Toga dana arhivi upoznaju javnost sa svojim aktivnostima i pripremaju posebne programe kojima javnosti žele približiti svoju vrijednost i pristupačnost, važnost dokumenata koji su u njima pohranjeni, važnost načina na koji se oni pohranjuju te predstaviti osobito vrijedne ili rijetko viđene arhivske primjerke.