Počela manifestacija "Rimski dani" u Vinkovcima

Povorkom djece iz 12 vinkovačkih dječjih vrtića obučenih u rimske toge i vojne odore danas je u Vinkovaca počela manifestacija Rimski dani kojom Gradski muzej i Turistička zajednica Vinkovaca nastoje promovirati grad na Bosutu kao odredište koje, uz bogatstvo folklora i gastronomije, nudi i druga bogatstva, poput ovog, nadahnutog rimskim vremenom.

Turistički proizvod temeljen na rimskoj tradiciji grada

Cilj manifestacije je educirati građane i posjetitelje o Rimskome carstvu, kulturi toga vremena i životu u Cibalama - tadašnji naziv za Vinkovce, stvoriti turistički proizvod temeljen na rimskoj tradiciji grada te u njega uključiti udruge i obrtnike te im ponuditi da stvore vlastiti konkurentni proizvod kojega se nigdje drugdje ne nudi, izjavio je Hini arheolog Hrvoje Vulić.


                    
                                                           Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Ovogodišnji Rimski dani održavaju se pod geslom Habemus imperatores - Imamo careve i time se obilježava 1650. godina od zbora Valentinijana za rimskoga cara, koji je za suvladara izabrao svoga brata Valensa, a ta dvojica rimskih careva rođena su u Cibalama i jedini su rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske.

Rimska gozba humanitarnoga karaktera

U pješačkoj zoni i središnjem parku u Vinkovcima cijeloga dana održavat će se brojne priredbe - od prikaza izbora rimskoga cara, sajma rimskih proizvoda, radionica izrade keramike i rimskih sandala do čitanje rimske poezije i prikaza rimskih dječjih igara, a manifestacija će kulminirati večeras kada će rimski car pozvati posjetitelje na rimsku gozbu postavljenu na najdužem rimskome stolu u pješačkoj zoni.

Gozba je humanitarnoga karaktera, a sve donacije idu Udruzi Mladi protiv gladi koja vodi vinkovačku Socijalnu samoposlugu.

Ta priredba trebala se održati 23. i 24. svibnja s puno širim programom, ali je odgođena zbog poplava u županjskoj Posavini. Odlučeno je da se ipak održi, iako s manje sadržaja kako ne bi propao višemjesečni trud vinkovačke predškolske i školske djece, te brojnih obrtnika i udruga. 

U pripremi Rimskih dana, koja se u Vinkovcima održava uz potporu grada Vinkovaca, Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske turističke zajednice.