Grabar-Kitarović kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu RH

Kolinda Grabar-Kitarović je i službeno kandidat HDZ-a za predsjednicu Republike Hrvatske na predstojećim izborima. Potvrdio je to u Vukovaru predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Jednoglasna je to odluka predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a koje je održano u Vukovaru, a na prijedlog predsjednika stranke.

Karamarko je Kolindu Grabar Kitarović potvrdio kao stranačku kandidatkinju, poručivši kako je to prvi put, nakon prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, da je predsjednički kandidat autentični HDZ-ovac. Mislim da se radi o kandidatu koji nije odnjegovan na nekim socijalističkim jaslama, kao prethodni. Po prvi put je netko kandidat koji je nakon predsjednika Tuđmana autentični HDZ-ovac. Vi znate da predsjednik Republike ima odgovornost i u domeni vanjskih poslova i sigurnosti vojske, a pogledajte njezinu karijeru i vidjet ćete da je upravo za to specijalizirana i te su njezine kvalitete porepoznali i u NATO savezu, rekao je.

Karamarko je rekao da Grabar Kitarović ima niz prednosti u odnosu na trenutnog predsjednika Ivu Josipovića, ali i sve druge moguće kandidate. Naglasio je kako je uvjeren u njezinu pobjedu na predsjedničkim izborima kao i u pobjedu Ivana Penave u utrci za gradonačelnika Vukovara.

Službeno Grabar-Kitarović će biti predstavljena na izvještajnom saboru HDZ-a 17. lipnja u zagrebačkom Lisinskom.

'Kitarović je bila dobra ministrica, ali Josipović pobjeđuje'

Karamarko je ustvrdio kako je Hrvatska spremna za prvu ženu predsjednicu, rekavši kako je uvjeren da će Kolinda Grabar Kitarović to i postati. Najavio je kako će Grabar Kitarović predizbornu predsjedničku kampanju započeti u rujnu nakon summita NATO-a. Prema njegovim riječima kampanja neće biti raskošna nego realna i afirmativna.

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović od 1992. do 1993. radila je kao stručni referent, a potom i stručna savjetnica u međunarodnom odjelu Ministarstva znanosti i tehnologije. Od 1993. do 1997. radi u Ministarstvu vanjskih poslova, kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom i kao načelnica Odjela za Sjevernu Ameriku. U listopadu 1997. postaje diplomatski savjetnik, a potom i ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Ottawi u Kanadi.

Od siječnja 2001. postaje ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova. Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru, a u prosincu te godine imenovana je ministricom europskih integracija.

U siječnju 2005. godine postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva europskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija. Na dužnosti ministrice ostala je do siječnja 2008. godine. Za vrijeme njezinog mandata Republika Hrvatska započela je pregovore za članstvo u EU.

Grabar-Kitarović je 2011. postala pomoćnica glavnog tajnika NATO-a zadužena za javnu diplomaciju. Aktivno govori engleski, španjolski i portugalski, a pasivno talijanski, njemački i francuski. Udana je i majka dvoje djece.