U Osijeku večeras zračno zamagljivanje komaraca

Iako se posljednjih dana u Osijeku počeo smanjivati broj komaraca, večeras će na gradskom području, osim tretmana sa zemlje, dva zrakoplova provesti zračno zamagljivanje.

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Roman Kristić najavio je kako će se tretmani sa zemlje i iz zraka provesti simultano - od 19 sati iz zraka će se pokriti oko 2500 hektara, a sa zemlje oko 4000 hektara. Provest će se metoda hladnog zamagljivanja jer struka procjenjuje da je taj tretman komaraca ekološki prihvatljiviji, učinkovitiji i sigurniji za zrakoplove.

Kristić je rekao kako će današnja akcija stajati oko 960 tisuća kuna te da će, s večerašnjom akcijom, troškovi suzbijanja komaraca dosegnuti 2,6 milijuna kuna.

Državni stožer za zaštitu i spašavanje, koji je u proteklih dvadeset i šest dana bio središnje mjesto s kojega su koordinirane aktivnosti na pomoći i sanaciji u poplavljenim područjima u županjskoj Posavini, s 15. lipnjem prestat će djelovati, a njegove poslove preuzima županijski stožer Vukovarsko-srijemske županije.

Ravnatelj Državnog stožera Jadran Perinić kazao je kako se stanje na stradalim područjima županjske Posavine popravlja iz dana u dan, ali je još uvijek teško. Zato će službe i stručnjaci koji su do sada djelovali u sklopu tog stožera biti po potrebi i dalje na raspolaganju županijskom stožeru.

Poplavama u županjskoj Posavini bilo je ugroženo oko 12.000 ljudi od kojih je prema podacima Crvenog križa evakuirano njih 8320. Djelovanju vode bilo je izloženo 7362 objekta od kojih je do sada pregledano 6442, odnosno 87,23 posto. Pritom je 469 odnosno 7,3 posto objekata označeno opasnim za život što ne znači da će se oni automatski rušiti, već će stručnjaci još jednom izaći na teren, pregledati te objekte i tada će se donijeti odluka o njihovom eventulanom rušenju ili obnovi.

Prema podacima vinkovačkog HEP-a, na poplavljenim područjima trenutačno je iz sustava napajanja još uvijek isključeno 2226 obračunskih mjesta, odnosno 74,5 posto mjernih mjesta na području Đurića, Gunje, Račinovaca, Rajeva Sela i Strošinaca. Ekipe HEP-a su stalno na terenu i pokušavaju što više potrošača spojiti na elektroenergetski sustav.

Od 18. svibnja do 11. lipnja ukupno je prikupljeno 10.484 komada uginulih životinja ukupne težine veće od 254 tone. Spašeno je 10.185 komada stoke koja je izmještena na ukupno 391 lokaciju, uglavnom na području Vukovarsko-srijemske županije.

Krizni stožer Ministarstva zdravlja obavio je 197 epidemioloških i 86 sanitarnih izvida, 118 hitnih medicinskih intervencija, 808 ambulatnih pregleda te 992 cjepljenja.

Na stradalim područjima bilo je angažirano 2498 vatrogasaca s 959 vozila i 1163 pumpe. Ukupno je prevezeno 1,6 milijuna litara pitke vode te obavljeno 1134 razna ispumpavanja i 1421 pranja objekata, dvorišta i cesta.

HPB: Oprost kamata klijentima s poplavljenih područja

Hrvatska poštanska banka (HPB) neće obračunavati kamate na kredite stanovnicima s poplavljenog područja za vrijeme moratorija na otplatu njihovih kredita, koji može trajati do 12 mjeseci.

Svojim klijentima s poplavljenog područja, navodi se u priopćenju, HPB oprašta kamate tijekom moratorija kako bi im pomogla u što skorijoj obnovi njihovih domova i imovine.

HPB će klijente obavijestiti o posebnim uvjetima za odgodu plaćanja kredita te ih pozvati da, ako žele, zahtjev za moratorij predaju do kraja ove godine, a moratorij će se provoditi s prvim sljedećim dospijećem od datuma podnošenja zahtjeva.