Premijera scenskog spektakla "Alisa" u zagrebačkom HNK

Balet Alisa temeljen na romanima Alisa u zemlji čudesa i Što je Alisa otkrila iza zrcala Lewisa Carrolla, premijerno je izveden sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu u koreografiji istaknutog engleskog baletnog umjetnika Ashleyja Pagea.

Posljednja ovosezonska premijera zagrebačkog HNK izvedena je na glazbu suvremenog američkog skladatelja Roberta Morana, uz ravnanje Britanca Paula Hoskinsa, umjetničkog ravnatelja britanske nacionalne baletne skupine Rambert Dance Company i dirigenta mnogih izvedbi u Royal Opera House Covent Garden u Londonu. Scenografiju i kostimografiju potpisuje poznati britanski industrijski dizajner, scenograf, kostimograf i redatelj Antony McDonald.

Prije samo tri godine praizvedena baletna verzija priče o Alisi predstavila je zagrebačkoj publici spoj glazbe i inscenacije intrigantnog literarnog predloška te uvid u novu britansku koreografiju.

Ashley Page i Anthony McDonald na scenu su postavili koreografski i scenografski transmoderno djelo, popraćeno videoprojekcijama i iznimno zahtjevno za plesače, koje je publika nagradila dugotrajnim pljeskom i ovacijama.

Posebnost djela je i to što se događaji ne tumače kroz san male Alise, već kroz san samog autora, čiji glavni lik od malene djevojčice postupno prerasta u mladu djevojku koja svjesno napušta autorove snove i odlazi u svoj život.
Nositelji glavnih uloga bili su Petra Vargović Stanciu kao Alisa i Tomislav Petranović kao autor Charles, dok su u brojnim solo ulogama nastupili, među ostalima, Mirna Sporiš, Iva Vitić Gameiro, Mai Kageyama, Pavla Mikolavčić, Sabrina Feichter, Simona Unterajter, Guilherme Gameiro Alves, Tamas Darai, Robert, Bruist, Adam Harris i Ovidiu Muscalu.