B.a.B.e. osudile Josipovićev komentar o Grabar-Kitarović

Udruga B.a.B.e. osudila je izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića koja se odnosila na buduću protukandidatkinju na izborima za predsjednika Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, upozorivši da se radi o nedopustivom i politički nekorektnom ponašanju.

Komentar koji se odnosi na buduću protukandidatkinju u političkoj utrci za novog predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske aludirao je na podcjenjivačko i seksističko stajalište prema protukandidatkinji, što je karakterističan diskurs u predominantnom odnosu muškaraca prema ženama, pogotovo kada je riječ o javnom životu i borbi za moć, navode u priopćenju iz udruge. 

Josipović je jučer u izjavi, među ostalim, rekao: Mislim da je vrlo važno da osim fotografije imamo i ton. Veselim se raspravama i mislim da je vrlo važno da naše građanke i građani za svakog vide tko su, što su i kako vide Hrvatsku.

B.a.B.e. smatraju da je predsjednik, "koji je predstavnik svih građana i građanki Republike Hrvatske", u toj izjavi prenaglasio fizičku pojavu protukandidatkinje, "što nije bio slučaj kada se radilo o protukandidatima koji su muškog roda".

U tijeku procesa pojačavanja svijesti o ravnopravnosti spolova sudjelujemo svi, svakom svojom izjavom i djelom, a pogotovo predsjednik Republike koji je simbol društva u cjelini. Iz tog razloga smatramo da je rodna osviještenost u njegovu obraćanju iščezla te izjavu predsjednika Ive Josipovića osuđujemo, zaključuju u priopćenju.

Josipović: Nije bilo seksističke primjedbe vezano uz Grabar-Kitarović

Predsjednik Republike izjavio je danas u Varaždinu, nakon otvaranja Muzeja hrvatskog vatrogastva, da u njegovoj jučerašnjoj izjavi vezano uz predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović apsolutno nije bilo seksističke primjedbe. 

Objašnjavajući svoju izjavu, Josipović kaže da je jednostavno komentirao njezinu izbornu strategiju. Bez obzira na to je li riječ o muškoj ili ženskoj osobi, a ovdje je Kolinda Grabar-Kitarović dama koja je izabrala jednu izbornu strategiju koja se sastoji u tome da ne šalje političke poruke, jer mi ne znamo što ona misli o istospolnim brakovima, naftnoj politici u Hrvatskoj, što misli o ljudskim pravima, ćirilici u Vukovaru, dakle nijedne poruke te vrste nema, već komunicira s javnošću putem fotografija, objasnio je Josipović, dodajući da je to potpuno legitimno, ali je isto tako i legitimno da on smije kritizirati takav pristup.

Kaže da je na njezinu mjestu bio i neki gospodin, on bi opet rekao isto. Predsjednik je naglasio da se veseli kampanji, ali da će to veselje početi tek kada čuje neku političku poruku protukandidatkinje.