Umjesto 'outsourcinga' - 'spin-off model'

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić izjavila je da je uži kabinet Vlade donio odluku o odabiru spin-off modela izdvajanje pratećih djelatnosti u javnom sektoru, koji uključuje osnivanje javnog poduzeća u koje će prijeći svi zaposlenici.

Razmatrajući tri modela procijenili smo da je spin-off model, po kojem će se osnovati trgovačko društvo, isplativ za državne uštede i najmanje stresan za zaposlenike koji rade u neosnovnim djelatnostima u javnom sektoru, rekla je Opačić.

Država ima iskustva s tim modelom, ističe Opačić koja očekuje da će to omogućiti ujednačavanje standarda i kvalitete poslova.

Vlada će prihvatiti taj model do kraja lipnja, nakon toga kreće se u realizaciju, da bi početkom iduće godine bilo osnovano trgovačko društvo u koje bi prešli svi zaposlenici, pri čemu se neće smanjivati njihova prava, najavila je potpredsjednica Vlade.

Tri modela koja je Vlada razmatrala bila su spin-off, samostalno poboljšanje efikasnosti u kući i outsourcing - da privatna poduzeća preuzmu obavljanje neosnovnih djelatnosti i sve zaposlenike.

Vlada želi minirati referendum protiv outsourcinga

Vlada današnjom objavom o spin-off modelu želi minirati sindikalnu akciju prikupljanja potpisa za referendum protiv outsourcinga, i to u trenutku kada je prikupljanje potpisa u odlučujućoj fazi do potrebnih 376.000 potpisa, izjavio je Hini predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

U našem referendumskom pitanju ne spominje se ni outsourcing niti spin off, već se zalažemo za donošenje zakona kojim će se trajno onemogućiti izdvajanje pomoćnih i popratnih poslova u javnom sektoru, kaže Stipić te dodaje: Ako građani podrže donošenje zakona, bit će irelevantno kakvo rješenje je danas ponudila Vlada.