"Drugačiji HDZ omogućit će vladajućima katarzu u - opoziciji!"

Ovo nije drugi, ali je svakako drugačiji HDZ, istaknuo je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u završnom govoru na izvještajnom stranačkom saboru, poručivši da ta stranka ima povijesnu odgovornost - vratiti Hrvatskoj narušeno dostojanstvo.

U svom izvještaju o radu stranke između dvaju sabora, koji je bio svojevrsna inventura dvogodišnjeg rada, Karamarko se istaknuo da su prošli put od poražene do pobjedničke stranke, koja je ponovno uspostavila jedinstvo. Zadaća ovog drugačijeg HDZ-a je kvalitetna Hrvatska, borba za svako radno mjesto, istaknuo je Karamarko poručivši da neće ništa raditi na vlastitom PR-u, ali će sve učiniti na ostvarivanju izvorne HDZ-ove doktrine, kojoj je temelje postavio Franjo Tuđman.

Nabrajajući neuspjehe vladajuće kolicije, ustvrdio je da u gospodarstvu nije učinila ništa, ali je u svjetonazorskom smislu učinila puno svojim otporom prema Domovinskom ratu i domoljublju. Njima treba katarza koju mogu doživjeti samo u opoziciji, a mi ćemo im to omogućiti, poručio je predsjednik HDZ-a pozdravljen pljeskom nekolicine članova koji su u dvorani Vatroslav Lisinski dočekali kraj stranačkog sabora.

Početak izvještajnog sabora HDZ-a okupio je nekoliko stotina članova stranke. Gotovo svi govornici izražavali su podršku objavljenoj predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović, koja nije bila na skupu nego u Dubrovniku u povodu 13. međunarodne ljetne škole o NATO-u, ističući kako je došlo vrijeme da Hrvatska dobije predsjednicu. Potporu je dobio i HDZ-ov kandidat za vukovarskog gradonačelnika Ivan Penava.

Kolinda Grabar Kitarović: Zabrinuta sam za stanje u Hrvatskoj

Karamarko je objasnio novinarima da Grabar Kitarović još ima obveze u NATO-u savezu te da će za HDZ kampanja početi tek u rujnu. Upitan za otvaranje istrage protiv HDZ-ove gradonačelnice Knina Josipe Rimac Karamarko je to protumačio pokušajem USKOK-a da pokraj silnog broja SDP-ovih afera stvori i jednu HDZ-ovu. Poručio je da se nada da će se Državno odvjetništvo ponašati u skladu sa zakonom.

Izvještajni sabor održavao se u sklopu cjelodnevnog obilježavanja 25. godišnjice osnutka HDZ-a, koje je počelo polaganjem vijenaca na Oltar domovine i na grob utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana na Mirogoju. Prije stranačkog sabora služena je i misa u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu. Godišnjica HDZ-a nastavit će se obilježavati večeras na igralištu Nogometnog kluba Jarun, gdje će spomen-ploču s reljefom Franje Tuđmana otkriti predsjednik HDZ-a te Stjepan Tuđman i Milan Kovač. Najavljena je i podjela srebrnih značaka utemeljiteljima koji su sudjelovali na sastanku 17. lipnja 1989. te podjela zahvalnica utemeljiteljima HDZ-a. U 19 sati HDZ-ovci će na terenu NK Jarun odigrati nogometnu utakmicu protiv Humanih zvijezda.