HUP protiv 'spin offa' - tko će sve to plaćati?

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je kako je neugodno iznenađena odlukom Vlade o odustajanju od jedine ozbiljnije reforme u državnoj i javnoj upravi koju je najavljivala - izdvajanja uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru. Ocjenjuju da je ta odluka donesena pod pritiskom partikularnih interesa te je samo još jedan dokaz slabosti Vlade u provođenju nužnih reformi, što - 'zabrinjava'.

Odluka o odustajanju od izdvajanja uslužnih djelatnosti i umjesto toga odabir modela "spin off-a", odnosno osnivanje nove državne tvrtke, duboko je neodgovorna prema svim poreznim obveznicima, bili oni poslodavci ili zaposlenici u javnom ili privatnom sektoru, ističu u HUP-a. Smatraju da takva odluka nosi dugoročno nesagledive loše posljedice za domaće gospodarstvo. 'Odluka o osnivanju novih državnih tvrtki i jačanju uloge države u gospodarstvu je jednako neprihvatljiva koliko i neshvatljiva', ističu u HUP-u. 'Svaka nova državna tvrtka zahtijeva nove politički imenovane direktore, tajnice, srednje i niže menadžere, nove automobile, novu uredsku opremu i materijal, nove prostore", navodi HUP, postavljajući pitanje tko će sve to platiti.

Jedina prava i društveno odgovorna opcija koju je Vlada imala na stolu u reformi uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru bila je izdvajanje tih djelatnosti u privatni sektor, smatraju u HUP-u, navodeći kako je analizom okvirnih brojki u tom sektoru izračunata mogućnost ušteda od oko 700 milijuna kuna godišnje, ali ne na račun zaposlenih. Vlada u modelu 'spin off-a', kako se pisalo u medijima, računa na uštede od oko 280 milijuna kuna godišnje, pa se u HUP-u pitaju kome je u interesu da porezni obveznici za istu uslugu godišnje plaćaju skuplje više od 400 milijuna kuna.