Spin off ili outsourcing - različita mišljenja

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako je njegov dojam bio da se pitanje zaposlenika u uslužnim djelatnostima u javnom sektoru trebalo rješavati modelom outsourcinga, uz ogradu da na tom projektu nije radio pa da si 'daje za pravo da možda nije u pravu'.

HUP protiv 'spin offa' - tko će sve to plaćati?

Nisam vidio efekte koje bi donijeli spin off i outsourcing, rekao je Vrdoljak upitan za komentar Vladine odluke o odustajanju od outsourcinga i odabira modela spin offa, prema kojem će se zaposleni u uslužnim djelatnostima u javnom sektoru izdvojiti u jednu državnu tvrtku. Izdvajanje neosnovnih djelatnosti je jedna od reformi u kojoj, kao i u svim reformama koje provodi Vlada, trebamo biti malo brži i efikasniji, istaknuo je Vrdoljak tijekom konferencije o energetskoj budućnosti Hrvatske.

Umjesto 'outsourcinga' - 'spin-off model'

Saborska oporba podijeljena

Za laburista Dragutina Lesara spajanje tehničkih poslova u jednu državnu tvrtku mnogo je bolji pristup, nego premještanje tih poslova u privatni sektor. Njegova je procjena da bi se uštede uz dobro rukovođenje mogle vidjeti u dvije do tri godine. Spin off model omogućava zamjene ljudi iz ustavnove u ustanovu, spajanje tehničkih pomoćnih poslova i na tome se može razgovarati o uštedama, tumači laburist.

Vladin zaokret s outsourcinga na spin off model Boro Grubišić (HDSSB), 'pripisuje' činjenici da su sindikati na korak do toga da skupe 370 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma protiv outsourcinga. Osnovali bi nekakvo glomazno poduzeće koje bi uštedjelo nekakvih osam posto od ukupnih troškova, mislim da je to samo probni balon i da će Vlada od toga odustati, procjenjuje Grubišić.
Mišljenja je da se uštede mogu postići i na drugi način, ne samo stvaranjem nekakve državne tvrtke s više tisuća radnika. Smatra da je Vlada sklona povratku u realsocijalizam.