Uskoro natječaj za istraživanje nafte i plina i u Slavoniji

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako bi vjerojatno u drugoj polovici srpnja trebao biti objavljen natječaj za istraživanje i moguću eksploataciju ugljikovodika i u kontinentalnoj Hrvatskoj, ponajprije u dijelu uz rijeku Dravu i u istočnoj Slavoniji.

Govoreći o stanju i planovima u hrvatskom energetskom sektoru na Liderovoj konferenciji "Vladina energetska politika - provedba", Vrdoljak je kazao da je tzv. data room za kontinentalni dio Hrvatske otvoren 2. lipnja pri Agenciji za ugljikovodike, kao i da bi istraživanja uz rijeke Drava i Sava bila tek "prva runda". Nakon nje, najavio je, za nekoliko mjeseci slijedila druga, natječaj za istraživanja u ostatku srednje i sjeverne Hrvatske, dok bi 2015. na red došli Dinaridi.

Također, ponovio je da se ni hrvatski građani ni industrija, iako je sigurnost opskrbe Europe plinom trenutačno ugrožena sporom Rusije i Ukrajine, ne trebaju bojati da će imati problema u opskrbi.

Za Inu, ali posebice za HEP, Vrdoljak je istaknuo kako će biti u velikim problemima za nekoliko godina ako uskoro ne postane regionalni igrač, uzme li se u obzir liberalizacija hrvatskog tržišta električnom energijom po "nevjerojatnoj dinamici". Dodanu vrijednost tom tržištu trebalo bi dati i otvaranje prve burze električne energije u Zagrebu, koje je Vrdoljak najavio za 20-ak dana.

Sve to samo je dio od 136 nacionalnih energetskih projekata trenutačno evidentiranih u bazi Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), za koje je predsjednik Upravnog vijeća CEI-a Josip Borak kazao da su vrijedne 15,5 milijardi eura.