Životno partnerstvo na doradi, udruge Vladi prijete sudom

Vlada nije raspravljala o konačnom prijedlogu zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, iako je tu mogućnost prije sjednice najavio ministar uprave Arsen Bauk.

Još imamo neke dvojbe o načinu raskida životnog partnerstva, pa to želimo riješiti. Sabor neće zasjedati do 2. srpnja, pa do tada možemo riješiti ta pitanja, rekao je ministar Bauk nakon sjednice Vlade.

Prema prijedlogu, istospolna zajednica neće moći posvajati djecu niti će se zvati brak.

Bauk je u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada rekao da bi se konačni prijedlog zakona početkom srpnja mogao naći pred Saborom. Podsjetio je da je taj zakon na prvom čitanju u Saboru bio u veljači.

Lezbijska grupa Kontra, splitska LGBT udruga Rišpet i Ženska mreža Hrvatske u priopćenju su izrazili bojazan da je Vlada odustala od prijedloga zakona o životnom partnerstvu, koji ni danas nije uvršten u dnevni red Vladine sjednice.

Udruge oštro osuđuju politiku Vlade, za koju kažu da je diskriminativna i segregacijska prema istospolnim parovima, te da je u prvom redu vođena političkim kalkulacijama vodeće stranke.

Smatraju da su državne institucije Hrvatski sabor i Ustavni sud svojim neodgovornim ponašanjem prošle godine dopustile da se o pitanju manjinskih ljudskih prava raspiše referendum. Upozoravaju da će istospolni parovi biti primorani obratiti se Europskom sudu za ljudska prava ako se ne ukine njihova diskriminacija u Hrvatskoj.