Sindikati: Ne raspiše li se referendum, bit će problema

U ponoć je završila akcija 17 sindikata - prikupljanje potpisa za referendum protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru. Bez obzira na to što je Vlada outsourcing zamijenila modelom spin off, sindikati kažu da zahtjev ostaje isti - zabrana bilo kojeg oblika izdvajanja.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin nije danas želio komentirati najavu 17 sindikata da će Saboru uskoro dostaviti više od 450.000 potpisa za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru. Kazao je kako će se o svemu očitovati kad vidi na što se sindikalni zahtjev točno odnosi. Sindikati poručuju - raspišite referendum ili će biti problema.

Završila akcija 17 sindikata, i poslodavci protiv spin offa

Prikupili smo potpise i od Sabora tražimo da raspiše referendum. Bude li drugačije, bit će problema jer je dosta izigravanja volje građana. Mi sigurno nećemo mjesecima čekati skrštenih ruku da se oni iživljavaju nad voljom građana, poručio je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Izvijestio je da je do poslijepodne prebrojeno više od 450.000 potpisa na zahtjev Saboru da raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili jesu li za donošenje posebnog zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru.

Prema anketnom listiću koji je građanima ponuđen na potpisivanje, novi bi zakon izrijekom naveo da administrativne, tehničke, administrativno-tehničke, pomoćne, pomoćno-tehničke i ostale poslove u javnom sektoru čije je obavljanje potrebno radi pravodobnog i kvalitetnog obavljanja poslova iz djelatnosti javnih službi i djelokruga državnih tijela obavljaju isključivo zaposlenici, službenici i namještenici, odnosno osobe koje su u radnom odnosu u javnom sektoru.

Predloženim zakonskim tekstom potpuno bi se zabranilo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru.

Stipić je za Hinu istaknuo kako takvo referendumsko pitanje onemogućuje da se izbjegne raspisivanje referenduma na način na koji je to učinjeno 2010., kada je Ustavni sud zaključio da referendum o produženoj primjeni kolektivnih ugovora nema svrhe, nakon što je tadašnja vlada povukla prijedlog zakona o radu koji bi dokinuo postojeće kolektivne ugovore.

U emisiji Hrvatska uživo Stipić je rekao da njihova akcija ima i potporu nekih ministara. Upitan koji su to ministri, Stipić je odgovorio: To vam neću reći kao što ni gospođa Opačić nije rekla koji su to sindikalci njoj predlagali spin off kao rješenje.

Osnivanje državne megatvrtke suprotno preporukama svih stručnjaka

Vlada je izborom spin offa, uz sindikate, dobila još jednog neistomišljenika. Dovoljno ljutitog da se požali. Iz Hrvatske udruge poslodavaca poslali su dopis Europskoj komisiji i Agenciji za tržišno natjecanje u kojem upozoravaju na sve opasnosti spin offa i moguće negativne učinke na tržišno natjecanje koji će proizaći iz te Vladine odluke.

HUP-ovci ističu da je osnivanje državne megatvrtke s 24.000 zaposlenih suprotno preporukama svih domaćih i stranih stručnjaka, ali i Europske komisije, upravo zbog ulaska u proceduru prekomjernog deficita.