ZgKul - besplatni koncerti ansambala HRT-a


Zagrebačko kulturno ljeto - ZgKul - koje objedinjuje ponudu ljetnih kulturnih manifestacija i događanja u Zagrebu, održat će se ove godine na dvadesetak prostora u Zagrebu, s više od tri stotine različitih glazbenih, plesnih, kazališnih i filmskih događanja. Otvorio ga je program "Glazba i grad" na novom gradskom koncertnom prostoru - Ljetnoj pozornici Trg kralja Tomislava.

Turisti koji će posjetiti Zagreb, kao i građani, moći će tijekom ljeta pratiti trinaest različitih festivala, više od 160 koncerata i predstava te stotinjak filmskih projekcija, najavljeno je na konferenciji za novinare suradnika na projektu, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske radiotelevizije.

U sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta HRT-ovi će ansambli održati besplatne koncerte u parku ispred Umjetničkog paviljona. U 18 sati održano je glazbeno druženje uz tradicijske i starogradske pjesme koje je izvodio Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda, a gosti su bili Đani Stipaničev i Renata Sabljak.

U 21 sat na programu subili jazz i swing standard uz afro-kubanske ritmove u izvedbi Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a. 

U subotu u 21 sat na otvorenom će biti izvedena neka od najpoznatijih djela klasičnog repertoara, uz Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića i poznate soliste Tomislava Mužeka, Petrita Cekua i ruskog violinista Nikite Borisoglebskya.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Turističkom zajednicom i HRT-om, osobito time što će, rekao je, Hrvatska radiotelevizija brojna događanja izravnim prijenosima dovesti u domove građana diljem Hrvatske. 

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman je ocijenio da će to biti prilika za HRT da na novom reprezentativnom gradskom prostoru za koncerte predstavi sve svoje ansamble i orkestre, a želja mu je da slične suradnje kao s Gradom Zagrebom ostvare s ostalim većim gradovima u Hrvatskoj. Naglasio je kako je ulaz na te događaje slobodan i nema numeriranih sjedala, te je poručio posjetiteljima da ponesu 'dekice' na kojima će s travnjaka pratiti koncerte. 

Od glazbenih i kazališnih događaja na Zagrebačkom kulturnom ljetu priredit će se koncerti na krovu Muzeja suvremene umjetnosti, predstave Zagrebačkog plesnog centra, InMusic Festival na Jarunu, Ljetne noći Teatra Exit u Muzeju za umjetnost i obrt, Zagrebačke ljetne večeri na Gornjem Gradu, Festival Miroslav Krleža, Histrionsko ljeto, predstave Klupske kazališno-glazbene scene Amadeo, koncerti na orguljama Zagrebačke katedrale, Međunarodna smotra folklora i Medvedgradske glazbene večeri te Park-in festival na Ribnjaku.

Sezonu koncerata na Bundeku otvara 2. srpnja Big Band HRT i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, a nastavit će je Zagrebačka filharmonija, Opera HNK, Gradsko kazalište Komedija, Cubismo i drugi, a posebnim programom obilježit će se 11. srpnja Dan Nikole Tesle. Na Bundeku će se od 4. do 6. srpnja održati i Festival vatrometa.

Ljetna pozornica Tuškanac ugostit će, među ostalim, filmove Fantastic Zagreb Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Pulskog festivala, Animafesta, Motovuna te Starigrad Paklenice i Ciklus europskog filma te dokumentarce Restarta.

Niz je i izložbi koje će se održavati tijekom ljeta, od Stoljeća ručnog sata u Muzeju za umjetnost i obrt do retreospektive Vlaste Delimar u Muzeju suvremene umjetnosti, a za zabavu djece, većinom potkraj kolovoza i u prvoj polovici rujna, pobrinut će se zagrebačka kazališta za djecu.