Može li se čovječanstvo nositi s modernim urbanističkim kaosom?

Živimo u stoljeću u kojem gradovi rastu nekontroliranom brzinom. Paralelno se događa proces globalizacije u kojem gradovi gube identitet i postaju sve sličniji jedan drugome. Može li se, i kako, čovječanstvo nositi s modernim urbanističkim kaosom - to pitanje postavlja izložba u zagrebačkoj Glipoteci HAZU.

Pitanje, a i dio mogućeg odgovora, stiže nam iz Japana. Naime, u potrazi za odgovorom na taj problem neki se prisjećaju grupe progresivnih arhitekata iz Japana zvanih metabolisti.

Oni su smatrali da je metabolizam povezan s biološkim, našim organizmom. Kao što se stanice u tijelu metabolički razvijaju, tako mi moramo početi projektirati objekte i gradove koji nisu stalni, fiksirani i jednom zauvijek napravljeni.

Izložbu Struggling Cities: Japanska arhitektura i urbanizam iz 1960 i današnji suvremeni gradovi možete pogledati do 4. srpnja.

Više o metabolistima doznajte u videoprilogu od Melite Rački koja je magistrirala na metabolizmu i bila na doktoratu kod glasovitoga Fumihika Makija. Ona će u sklopu izložbe 3. srpnja u 19 sati održati i predavanje Japanski gradovi nekad i sad.