Brešanova "Predstava Hamleta..." najbolja na "Danima satire"

Najbolja predstava u cjelini 38. "Dana satire Fadila Hadžića" je "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u režiji Vinka Brešana i izvedbi dramskog ansambla Gradskoga satiričkog kazališta "Kerempuh" te joj je pripala Velika nagrada "Večernjeg lista", objavljeno je u zagrebačkome kazalištu Kerempuh gdje su dodjelom nagrada i završeni ovogodišnji "Dani satire Fadila Hadžića".

Ravnatelj kazališta Kerempuh Duško Ljuština primio je tu nagradi istaknuvši kako je ona kruna godine u kojoj 'Kerempuh' proslavlja svoj 50. rođendan.

Da su "Dani satire Fadila Hadžića" doista kazališni festival na kojemu se najviše nagrađuju glumci, potvrdilo je i pet ravnopravnih glumačkih nagrada koje su dodijeljene hrvatskim glumcima Filipu Detelić, Goranu Navojcu i Borku Petriću za uloge u "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja" te srbijanskoj glumici Jelisaveti Seki Sablić i slovenskoj glumici Mileni Zupančić.

Nagradu Sabrija Biser, koja se dodjeljuje mladom glumcu ili glumici za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike, primila je Mirela Videk za ulogu u predstavi "Thiscasting" Mirana Kurspahića. Nagradu Ivo Serdar za ulogu najbolje prihvaćenu od publike primio je slovenski glumac Alojz Sever za ulogu u predstavi "Boris, Milena, Radko" Dušana Jovanovića.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Krešimir Dolenčić za Moliereova "Tartuffea" u izvedbi studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je pak Goranu Jevtiću za njegovu interpretaciju glavne ženske uloge u Nušićevoj "Gospođi Ministarki" u izvedbi beogradskoga "Pozorišta Boško Buha". Slovenski glumac Radko Polič primio je pak Nagradu za najbolju mušku ulogu "Mladen Crnobrnja Gumbek" za ulogu u predstavi "Boris, Milena, Radko".

Dodijeljena su i posebna priznanja - za dramaturgiju Željki Udovičić Pleština, studentima zagrebačke Akademije dramske umjetnosti za izvedbu Moliereova "Tartuffea" te Prešernovom gledališču Kranj i Mestnom gledališču Ptuj za glazbu u predstavi "Mrtvac dolazi po dragu" Svetlane Makarović, u režiji Jerneja Lorencija.

U ime nagrađenih zahvalio je Krešimir Dolenčić koji je, među ostalim, spomenuo istinitu anegdotu s početka Drugoga svjetskog rata kada su tadašnjega britanskog premijera Winstona Churchilla obavijestili da će se morati 'srezati' državni budžet i da će u to biti uključena i kultura, a Churchill im je odgovorio: "Ali zašto ćemo se onda uopće boriti".

O svim nagradama, osim o nagradi publike, odlučivao je tročlani žiri u sastavu novinarka i kazališna kritičarka Bojana Radović, profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Darko Lukić i glumac Goran Grgić.
 

Nakon dodjele nagrada, splitski novinari i pisci Boris Dežulović i Predrag Lucić nastupili su u svojim "Melodijama bratstva i prvenstva", a koncert je održala kazališna grupa "Chishche Lishche".