Kod Jazovke odana počast žrtvama partizanskog zločina

Nekoliko stotina osoba iz cijele Hrvatske misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod jame Jazovke odalo je počast vojnicima i civilima koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega i bacili u tu jamu.

Misu zadušnicu predvodio je križevački biskup Nikola Kekić, a hodočašće je i ove godine organizirala udruga Hrvatski obredni zdrug Jazovka.

Organizator poručuje da nitko za taj, kao ni za ostale komunističke zločine nikada nije osuđen. Za to krive hrvatsku vlast i pravosuđe. Od hrvatskih vlasti okupljeni su još jednom zatražili da osiguraju novac za ekshumaciju i istraživanje DNK, predaju posmrtnih ostataka obiteljima te dostojanstven pokop u zajedničkoj grobnici kod Jazovke.

Milanović: Tko god nije imao pravo na pošteno suđenje nevina je žrtva

Za svaki zločin treba suditi i pronaći pojedinačne krivce, a tko god nije imao pravo na pošteno suđenje nevina je žrtva, rekao premijer Zoran Milanović komentirajući istovremeno održavanje komemoracije u Jazovki i proslave obljetnice Prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovicim na kojoj je bio i on.

Premijer je ocijenio kako se u Jazovki dogodio grozan zločin, kao i još na nekim mjestima. Podsjetio je kako je on počast žrtvama odao i na Bleiburgu i na Teznom, gdje je likvidirano najviše ljudi. To su bili uglavnom pobijeni muškarci u uniformama, a ne žene i djeca, ali to ne mijenja puno na stvari. To su ljudi kojima je možda trebalo biti suđeno, a nekima možda ni to, i trebalo ih je pustiti doma. To su grozote toga rata, osveta je išla na osvetu, ali nije se loše sjetiti tko je prvi počeo. Znam da to neki neće nikada prihvatiti, ali postoji početak i kraj zločina. A za svaki zločin treba suditi i pronaći pojedinačne krivce a tko god nije imao pravo na pošteno suđenje je nevina žrtva, ocijenio je premijer Milanović.

Masovna grobnica u jami Jazovka, kod Sošica na Žumberku otkrivena je 1990. U jamu su partizani bacili tijela pripadnika postrojba NDH-a koje su ubili nakon bitke kod Krašića u siječnju 1943. te u svibnju i lipnju 1945., kao i tijela ubijenih ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara odvedenih iz bolnica 1945. godine. Dosad je na prvoj razini, na 40-ak metara, otkriveno više od 400 kostura.