Zakon o životnom partnerstvu i žrtvama seksualnog nasilja

Vlada je prihvatila prijedlog Zakona o pravima žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, pri čemu je ministar banitelja Predrag Matić ustvrdio da je sadašnja Vlada prva koja se s tom složenom i teškom problematikom ozbiljnije uhvatila u koštac.

U prijedlog su ugrađeni standardi međunarodnog prava i iznad je međunarodne prakse, a odnosi se na osobe koje su preživjele seksualno nasilje na području Hrvatske ili izvan nje tijekom zatočeništva u neprijateljskim logorima i zatvorima, te koje su u vrijeme počinjenja zločina imale prebivalište u Hrvatskoj.

Počinitelji su pripadnici vojnih i paravojnih postrojba neprijateljske vojske ili hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga, te civilne osobe koje su na počinjenje bile potaknute ili prisiljene od vojnih osoba.

Zakonom se regulira pružanje psihosocijalne, pravne i medicinske pomoći te prava na novčanu naknadu koja će se osigurati iz proračuna, odnosno sredstava Ministarstva branitelja, što će se urediti posebnim zakonom.

Na sjednici je poduprt i Konačni prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola za koji je premijer Zoran Milanović rekao da se njime usklađujemo s rješenjima iz uglavnom zapadnih zemalja EU. Vjerujem da to nikoga ne vrijeđa jer uključuje, a ne isključuje, kazao je Milanović.

Obrazlažući prijedlog, ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako je on rezultat kompromisa stajališta i svjetonazora i odraz realnoga društvenog konteksta kojim se regulira položaj istospolnih zajednica u skladu sa standardima EU.

Uvodi se institut životnog partnerstva kao forma života u istospolnoj zajednici, osigurava se ravnopravniji položaj istospolnih zajednica u odnosu na heteroseksualne, osim kad je u pitanju posvajanje djece i naziv te zajednice koja ne može biti brak.

Vjerujem da će taj zakon manjem dijelu građana donijeti nešto bolje životne uvjete, a većini ništa lošije, rekao je Bauk.

LGBT udruge različito o prijedlogu zakona

Inicijativa za životno partnerstvo pozdravila je Vladino prihvaćanje konačnog prijedloga Zakona o životnom partnerstvu ocjenivši ga pozitivnim pomakom i korakom naprijed za sve LGBT osobe u Hrvatskoj. Zakon o životnom partnerstvu istospolnim će parovima omogućiti veliku razinu prava koju svakako treba pozdraviti. On predstavlja demokratski standard Hrvatske kao članice EU, a odavno je ozbiljna potreba LGBT građana i građanki Hrvatske. Na ovaj zakon smo čekali više od 10 godina, navode iz Inicijative za životno partnerstvo.

Dodaju, međutim, kako je predloženi tekst u svojoj biti konzervativan jer nema riječi o posvajanju djece i ne olakšava istospolnim parovima planiranje obitelji i djece, već uređuje obiteljske odnose tek onih LGBT obitelji s djecom koje u već postoje.

Udruge Kontra, Dišpet i Ženska mreža Hrvatske optužuju Vladu da je, tretirajući pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona te izuzimajući iz njega posvajanje djece, nastavila provoditi politiku diskriminacije spram istospolnih obitelji.

Također optužuju Hrvatski sabor i Ustavni sud da su svojim neodgovornim ponašanjem prošle godine dopustili da se o pitanju manjinskih ljudskih prava raspiše referendum. Ukoliko državne institucije ne ukinu diskriminaciju istospolnih parova, građani i građanke koji žive u istospolnim zajednicama bit će primorani obraćati se Europskom sudu za ljudska prava kako bi ostvarili zaštitu svojih prava, poručuju te udruge.