Pred gašenjem jedini muzej sovjetske represije

Jedini ruski muzej u kojemu je prikazana povijest represivne politike u bivšem Sovjetskom Savezu, a nalazi se u nekadašnjem gulagu Perm-36 mogao bi uskoro zatvoriti svoja vrata posjetiteljima nakon prekida javnog financiranja, izvijestila je nevladina udruga Memorial koja njime upravlja.

Zainteresirani u muzeju mogu vidjeti na koji su način živjeli disidenti u razdoblju sovjetskih gulaga, a smješten je u krugu radnog logora, od uralskoga grada Perma udaljenog stotinjak kilometara.

Riječ je o jednome od najpoznatijih logora tog tipa jer je dobro očuvan, a u njemu su kazne služili politički zatvorenici tijekom više od 40 godina.

Funkcioniranje muzeja uvelike ovisi o javnom financiranju regionalnih vlasti, a one su ga nedavno, bez ikakva objašnjenja odlučile prekinuti.

Perm-36 poznat je diljem svijeta. Njegovo postojanje dokaz je da Rusija ide naprijed i da je raskrstila sa svojim totalitarnim naslijeđem, stoji u peticiji potpore muzeju koju je potpisalo više od 40.000 ljudi.

Muzejem već više od 20 godina upravlja nevladina udruga Memorial osnovana za vrijeme perestrojke krajem osamdesetih. Cilj Memoriala bio je registrirati žrtve represivne sovjetske politike. To je jedna od glavnih ruskih organizacija angažiranih na borbi za obranu ljudskih prava.