Predstavljamo Varaždin - kandidata za prijestolnicu kulture 2020.

Jedan će hrvatski grad sigurno postati europska prijestolnica kulture 2020. Ministarstvo kulture objavilo je natječaj, a svoju su kandidaturu već najavili Varaždin i Rijeka.

Varaždinci su se povezali s prijateljskim gradovima Pečuhom, Grazom i Mariborom koji su već ponijeli tu titulu te od njih zatražili korisne savjete i iskustva. Tako su i došli na ideju da osmisle regionalni pristup zbog kojega smatraju da Varaždin u ovoj "utrci" ima veliku prednost pred konkurencijom. 

Suradnju su osim u Varaždinskoj, ponudili i gradovima u Međimurskoj, Koprivničko - križevačkoj i Krapinsko - zagorskoj županiji. I svi su pristali. 

Tako je u regionalonom konceptu uz Varaždin još 9 gradova - Koprivnica, Čakovec, Krapina, Lepoglava, Ivanec, Prelog, Novi Marof, Varaždinske Toplice i Ludbreg. Svi imaju osobite manifestacije s kojima mogu ravnopravno konkurirati. A upravo u tom zajedništvu vide svoju šansu.

Koji će hrvatski grad postati europska prijestolnica kulture znat će se početkom 2016. pa Varaždince i njihove partnere idućih godinu i pol čeka velik posao.

Ističu tri stvari koje im daju prednost pred konkurencijom - tradicija, pozicija i kreativnost. A međunarodnome povjerenstvu moraju dokazati zašto upravo Varaždin zaslužuje prestižnu titulu.