Počinje jedini festival fantastičnog filma u regiji

Fantastic Film Festival, jedini festival fantastičnog filma u regiji, održava se u Zagrebu od 27. lipnja do 5. srpnja. Na Ljetnoj pozornici kina "Tuškanac" i u CineStar Zagreb Branimir Centru bit će prikazano više od pedeset filmova, od kultnih klasika do novijih trilera, suspensa, eksperimentalnih filmova, horora i začudnih drama.

Kao jedan od rijetkih horor filmova na ovogodišnjem festivalu, prikazat će se legendarni "Teksaški masakar motornom pilom", koji i nakon 40 godina nosi titulu jednog od najstrašnijih horora svih vremena. Od kultnih filmova, rijetko prikazivanih na velikom platnu, Fantastic ove godine podsjeća i na "Alien: Osmi putnik" Ridleyja Scotta, "Ratnike podzemlja" Waltera Hilla, koji slave 35. obljetnicu, te na film "Dina" Davida Lyncha, ekranizaciju znanstveno-fantastičnog romana Franka Herberta nastalu prije 30 godina.

Festival donosi i nastavak nagrađivanog indonezijskog hita "Racija 2: Berandal", akcijskog trilera sa zvijezdom borilačkog žanra Ikom Uwaisom koji se u Zagrebu prikazuje premijerno, te kontroverzni "Moebius" južnokorejskog redatelja Kim Ki-duka, koji je nakratko bio zabranjen u toj zemlji, a ocijenjen je kao jedan od najprovokativnijih prikaza obitelji u povijesti kinematografije.

Među ostalim, prikazat će se i akcijska drama "Killers" Tima Tjahjanta i Kima Stamboela, nagrađivani psihološki triler "The Babadook" Jennifer Kent, romantična fantastična drama "Ti, najsjajnija u noći" te "Cold in July". 

Drugu godinu zaredom Fantastic prikazuje i Kratki program u kinu "Europa", za koji je pristiglo više od 150 fantastičnih uradaka iz svih krajeva svijeta. U tom kinu održava se i popratni program s predavanjima te radionicama filmske šminke i specijalnih efekata.

Od ove godine Festival je otvoren i za pse pa organizatori pozivaju posjetitelje da na projekcije na Tuškancu povedu i svoje ljubimce jer će im to osigurati besplatan ulazak. Ulaznicu za program kulturnih klasika neće morati platiti ni oni koji na dan odabrane projekcije slave rođendan.