Milanović: Rast industrije očekivan, nedovoljan za rast

Rast industrijske proizvodnje i izvoza na neki je način očekivan, ali to još nije dovoljno za rast, izjavio je u Bruxellesu premijer Zoran Milanović.

Milanović je komentirao najnovije statističke podatke po kojima industrijska proizvodnja i izvoz rastu pet mjeseci zaredom, prvi put od 2009.

To je malo i rezultat našeg rada, iako to nitko neće priznati, ali to nije dovoljno za rast. Za rast nam treba veća potrošnja, treba nam rast tržišta nekretnina, rekao je Milanović novinarima.

Milanović je rekao da država ne može izravno pomoći dužnicima koji su u blokadi, a kojih je po najnovijim podacima Fine, 318 tisuća, 22 posto više nego lani. Teško mogu izravno pomoći; već dvije i pol godine traže rješenje tog pitanja, rekao je premijer na završektu dvodnevnog samita EU-a u Bruxellesu.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić rast industrijske proizvodnje ocijenio je dobrim i ohrabrujućim.

Ovo zapravo govori da se pokazuju prvi vidljivi znaci gospodarskog oporavka u Hrvatskoj, kazao je Grčić u izjavi objavljenoj na portalu Vlade. Prema Grčićevim riječima, taj je trend u najvećoj mjeri uvjetovan poboljšanjem situacije na europskim tržištima, zbog čega vidimo paralelno vrlo intenzivan rast izvoza, što je dodatni pozitivni efekt. Izrazio je nadu da će se taj trend stabilizirati i nastaviti ove godine.