25 milijardi eura za mala i srednja poduzeća

Povjerenik za poduzetništvo Antonio Tajani najavio je da će mala i srednja poduzeća uskoro imati pristup programu financiranja teškom 25 milijardi eura.

Riječ je o programu EU-a za konkurentnost i poduzetništvo i mala i srednja i poduzeća (COSME) koji bi trebao olakšati pristup kreditima za mala i srednja poduzeća.

Očito je državna potpora i dalje ima ključnu ulogu u olakšavanju pristupa financijskim sredstvima za mala i srednja poduzeća. Postojeće mjere EU-a olakšale su preživljavanje malim i srednjim poduzećima, pridonijele njihovu razvoju i uspjehu diljem Europe. Nadamo se da će novi financijski instrument COSME biti dovršen prije ljetne stanke. Dogovor o tome je odličan primjer kako EU može podržavati mala poduzeća za financiranje njihovih investicija u rast i stvaranje radnih mjesta, rekao je Tajani.

Program COSME će financirati jamstva i protujamstva financijskim institucijama kako bi one mogle davati kredite uglavnom do 150.000 eura malim i srednjim poduzećima.

Komisija je objavila i praktični vodič za mala i srednja poduzeća s informacijama o nacionalnim i regionalnim programima za financiranje malih i srednjih poduzeća.