Otvorene "Riječke ljetne noći"

Festival Riječke ljetne noći otvoren je sinoć izvedbom ulične predstave Genesis poljske kazališne skupine Theatre A na Trgu 128. brigade HV-a u Rijeci.

Predstava prikazuje razvoj čovjeka, a izvođači se služe brojnim rekvizitima poput štula, balona te vatrom a integralni dio predstave su i projekcije videomaterijala na šestmetarskim ekranima.

Neposredno prije početka predstave više stotina Riječana na ovome trgu i Korzu pozdravili su intendantica riječkoga HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke Nada Matošević Orešković i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Sat vremena prije je u atriju HNK otvorena izložba fotografija riječkoga fotografa i opernog pjevača Voljena Grpca.

Središnji su događaji ovogodišnjeg, 12. po redu festivala, premijera kazališne predstave Don Quijote u produkciji Hrvatske drame riječkoga HNK, u režiji Kokana Mladenovića te plesna predstava Don Juan koreografkinje Maše Kolar u koprodukciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca, Bitef teatra iz Beograda i festivala Grad teatar Budva.

Don Quijote po tekstu Miguela de Cervantesa izvest će se premijerno na Principiju u središtu grada 5. srpnja, a plesna predstava Don Juan u Harteri,
odnosno nekadašnjoj Tvornici papira, na zatvaranju festivala, 22. srpnja.
Na programu su 31 dramska, glazbena, baletna izvedba i ostale manifestacije.
U glazbenom dijelu programa gostovat će Jazz orkestar HRT-a sa solistom Lasseom Lindgrenom s programom jazz obrada hitova grupe ABBA, Riječka filharmonija koja će nastupiti s riječkim rockerima te s programom djela Stravinskog i Mozarta.

Na Festivalu će gostovati i HNK Šibenik i Satiričko kazalište Kerempuh te niz repriznih programa uspješnica s prethodnih izdanja Riječkih ljetnih noći.