Vigilare pozdravlja uvođenje ideološki neobojenog građanskog odgoja

Udruga Vigilare pozdravlja postojanje sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja GOO-a u hrvatskom školskom sustavu, no najvažnijim smatra da program treba biti ideološki neobojen.

Upravo je to ono što je i dalje problematično: isti i vrijednosno bliski autori i udruge kao u zdravstvenom odgoju, pozivanje na, u pojedinim aspektima, dehumanizirajuće (feminizam) i znanstveno neutemeljene teorije (rodne teorije) te izbjegavanje vrijednosti patriotizma kao pozitivne civilizacijske stečevine, ističu u današnjem priopćenju iz te udruge.

Po njihovom sudu Vlada za sada ne pokazuje želju da u programu budu podjednako zastupljeni predstavnici cijeloga društva, no od novog ministra obrazovanja Vedrana Mornara očekujemo da ostvari najavljeni dijalog i s predstavnicima građana koje je njegov prethodnik Jovanović šikanirao i više puta izvrijeđao.

Tvrde kako su sastavnice civilnog društva koje su sudjelovale pri izradi plana i programa GOO-a te priručnika za nastavnike redom članice Platforme 112 (GONG, Centar za mirovne studije, CESI, Mreža mladih i dr.), saveza više desetaka liberalnih udruga koje su se izblamirale u literaturi hiperseksualiziranoga četvrtog modula zdravstvenog odgoja s dokazanom pedofilskom pozadinom. Njihovo politikantstvo, agresivno totalitarno ponašanje i opterećenost svjetonazorskim revanšizmom, što se sve plaća proračunskim novcem građana, ograničenja su koja priječe da na objektivan način djeluju u cilju promicanja i unapređenja ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanja i osnaživanja građana i građanki za što aktivniju participaciju u procesima donošenja političkih odluka, kako stoji u GONG-ovu Statutu.

U slučaju nepromijenjenosti situacije sa sadržajem zdravstvenog odgoja, Vigilare najavljuje da će i dalje pozivati na bojkot satova spornog četvrtog modula. Glede građanskog odgoja i obrazovanja, iz njegova naziva jasno je da je cilj i dati informaciju i odgojiti. No ako je ponovno riječ o preodgoju, probuđena hrvatska domovinska zajednica znat će ponovno reagirati, poručuju u priopćenju iz Vigilarea.