Holy i Tireli protiv muške dominacije u saborskim odborima

Hrvatski sabor u nastavku zasjedanja razmatrao je izvješće o prošlogodišnjem radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u kojem se 2013. opisuje kao vrlo dinamično razdoblje redefiniranja pravnog položaja spolnih i rodnih manjina u Hrvatskoj.


Saborske zastupnice Mirela Holy i Nansi Tireli pozvale su kolege da glasuju protiv toga da Dragicu Zgrebec i Romanu Jerković, obje iz SDP-a, na čelu saborskih odbora zamjene bivši ministri Rajko Ostojić i Željko Jovanović argumentirajući to potrebom poštovanja "ženske kvote" na vodećim mjestima u politici. Koji su to kriteriji po kojima smjenjujemo kolegice u korist muških kolega, zar samo zato što su se vratili u saborske klupe, upitala je laburistica Tireli podsjećajući da Sabor cijeli dan raspravlja o potrebi veće zastupljenosti žena u politici. Nije dobro to raditi, posebno jer su kolegice odlično radile svoj posao, kaže Tireli.

Istu argumentaciju ima i Holy koja poručuje kako činjenica da su se u klupe vratila dva bivša ministra ne bi smjela biti razlogom da se razriješe Zgrebec i Jerković. To je sramotan prijedlog, rekla je Holy i pozvala kolege da glasuju protiv.

No saborska većina "prečula" je te pozive, iako su se cijelo jutro svi zastupnici zalagali za veću participaciju žena u politici. Za prijedloge da šef Odbora za regionalne fondove umjesto Zgrebec bude Ostojić, a šef Odbora za zdravstvo umjesto Jerković Jovanović glasovalo je 77 zastupnika, pet ih je bilo suzdržano, a 18 protiv.

Neovisni zastupnik Ivan Grubišić protiv je Odbora za ravnopravnost spolova, jer smo pred zakonom svi jednaki, a tvrdi i da bi se, kad bi se osnovalo povjerenstvo za zaštitu muškaraca, također dobile uvjerljive analize da su muškarci dosta ugroženi.

Jedino područje gdje su muškarci, možda, neravnopravni je roditeljska skrb nakon rastave braka. Djeca u pravilu pripadnu majci, kaže Melita Mulić (SDP).

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova bavi se i ženama i muškarcima, ali je činjenica da joj se zbog diskriminacije mnogo više obraćaju žene, rekla je pravobraniteljica Višnja Ljubičić. Suglasna je da što prije treba osigurati provedbu kvota od 40 posto žena na listama u politici, na što su upozorile Nansi Tireli, Đurđica Sumrak (HDZ) i Sonja Koenig (HNS). U Saboru je 24 posto žena, to nije pravedno, a ni dobro za društvo, kaže Koenig. Tireli podsjeća da se punih devet godina govori o želji da u politici bude 40 posto žena, a ništa se nije učinilo da se to dogodi. Ljubičić poručuje kako će se na tome inzistirati, u dogovoru s matičnim tijelima i s političkim strankama.

O izvješću su uglavnom raspravljale zastupnice koje su upozorile da se pogoršava ionako nepovoljan položaj žena na tržištu rada, da zabrinjava povećanje nezaposlenih među visoko obrazovanim ženama, da raste broj prijava žena kao nasilnica, da su žene pritisnute stereotipima itd. Istaknuta je potreba promjene obrazovnog kurikulima, kako bi se o ravnopravnosti učilo od najranije dobi. Istaknuta je i odgovornost medija kad je riječ o nasilju u obitelji. Medji pišu o žrtvi, objave joj ime i sliku, a ništa o počinitelju, upozorila je Tireli.

Ured pravobraniteljice lani je obradio 2133 predmeta, 40,9 posto više nego u 2012., od čega se 86,4 posto odnosilo na izravnu diskriminaciju, dok u 13,6 posto slučajeva diskriminacija nije utvrđena. Najviše ima slučajeva diskriminacije prema spolu, a zatim prema spolnoj orijentaciji, bračnom statusu, rodnom identitetu i drugim osnovama. Upućeno je 168 pisanih prijedloga, 227 upozorenja i 503 preporuke, inicirano je pokretanje jedne prekršajne prijave i izmjena triju zakona.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić u izvješću upozorava na nepovoljan položaj žena na tržištu rada, a uz nisku stopu radne aktivnosti zabrinjavajućim ocjenjuje povećanje nezaposlenosti među visoko obrazovanim ženama. Upozorava i na to da žene ostvaruju niži dohodak u većini poručja.

HDZ-ov Željko Reiner usprotivio se razrješenju Gvozdena Flege (SDP) iz Odbora za obrazovanje, kulturu i sport, ocjenivši da je Flego smijenjen zbog svoje vjerodostojnosti. Flego je ranije najavio da će napustiti taj odbor, nezadovoljan načinom imenovanja članova Vijeća za nacionalnu sigurnost, a nakon Reinerove intervencije naglasio je kako nije smijenjen nego iz odbora odlazi svojom voljom.

Sabor je udovoljio zahtjevu europarlamentarke Marijane Petir koja više neće biti vanjska članica Odbora za ljudska prava ispred Katoličke crkve. Mariju Gabelicu Šupljika Sabor je imenovao zamjenicom pravobraniteljice za djecu. Članovima Vijeća za elektroničke medije imanovani su Damir Hajduk, kojemu je to drugi petogodišnji mandat, te Alemka Lisinski. Zbog isteka mandata, razriješen je Ernes Strika.

Sabor donio Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja

Sabor je većinom glasova donio Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja.
Zakon na snagu stupa 1. siječnja iduće godine, a u primjeni bi trebao biti godinu dana poslije kada će se ukinuti sadašnja tijela vještačenja u svrhu utvrđivanja invaliditeta i osnovati samo jedno, s mjesno nadležnim uredima.
Jedinstveno tijelo vještačenja djelovat će kao ustrojstvena jedinica Zavoda za vještačenja, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Metodologija će sadržavati jedinstvenu listu oštećenja, a posebnom uredbom odredit će je Vlada.

Sabor je prihvatio i niz raspravljenih izvješća, među kojima i izvješće o obavljenoj reviziji izvršenja državnog proračuna za 2013. U njemu se izvršenju proračuna daje uvjetna ocjena, među ostalim zbog neispravnog knjiženja proračunskih prihoda, izdavanja financijskih jamstava većih od zakonskog maksimuma, nenamjenskog trošenja proračunske pričuve itd.

24 nove točke za raspravu


S čak 24 točke Hrvatski je sabor dopunio dnevni red sjednice. Među njima su i konačni prijedlozi zakona o radu i o životnom partnerstvu. Sabor bi te zakone trebao donijeti prije ljetnog odmora. Zastupnici zasjedaju do 15. srpnja. Na dnevni red uvršetne su i izmjene Ovršnog zakona te Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Prestaju mandati europarlamentarcima

Sabor je odlučio da saborski mandat prestaje za četvero hrvatskih europarlamentaraca - Biljanu Borzan, Ivana Jakovčića, Tonina Piculu i Ružu Tomašić. Njihovi mandati u Europskom parlamentu počinju 1. srpnja, čime su ispunjeni uvjeti za prestanak dužnosti zastupnika u Hrvatskom saboru. Zastupničke dužnosti nastavit će obnašati njihovi zamjenici Hrvoje Nekić, Giovani Sponza, Alen Prelec i Ivan Šimunović.