Otvoren 14. Liburnia Jazz Festival

Četrnaesti Liburnia Jazz Festival u Opatiji otvoren je sinoć koncertom sastava Luis Bonilla Mediteranean Collective, u kojem su, uz uglednog američkog trombonista Luisa Bonillu kontrabasist Andy McKee, talijanski bubnjar Paolo Muscovi i Elvis Stanić, hrvatski gitarist i multiinstrumentalist.

U ovoj glazbenoj suradnji nastao je novi žanr, mješavina tradicionalnog američkog i latin jazza i mediteranskog sazvučja.

Festival traje do 6. srpnja te će se izvesti 13 koncerata na sedam pozornica.

Središnji koncert je nastup slavne izraelske pjevačice Noe 5. srpnja. Noa je nastupala na gotovo svim najprestižnijim svjetskim pozornicama, poput Carnegie Halla, Olympije ili Barbicana. Nastupala je s nekim od svjetskih zvijezda kao što su Andrea Bocelli, Carlos Santana, Sheryl Crow, George Benson, Sting, Zucchero.

Trećeg dana festivala, 6. srpnja, koncert je jednog od najznačajnijih salsa/latin jazz sastava u ovom dijelu Europe, Cubisma. Taj je sastav do sad objavio šest albuma, od kojih je većina u svjetskoj distribuciji.

Koncerti se održavaju na Ljetnoj pozornici, terasama opatijskih hotela te na već dobro poznatom Jazz Boatu, brodiću koji plovi morem pred Opatijom.

Umjetnički ravnatelj festivala je Elvis Stanić.