"Prljava kampanja koja koristi samo paraobavještajnim krugovima"

Na pomolu je još jedna afera u kojoj se spominje obavještajno podzemlje. U Ured predsjednika Ive Josipovića stigla je pošta u kojoj je bilo 13 uvezanih papira pod nazivom - Akcijski plan "Barbika", povjerljivo, radna verzija. U njemu se nalazi popis aktivnosti čiji je cilj kompromitirati protukandidatkinju na predsjedničkim izborima Kolindu Grabar Kitarović, i to tako da se u medije podmeću štetne informacije o njezinu privatnom životu i imovini.

Taj pamflet ne koristi nikome, osim paraobavještajnim krugovima. No javnost mora znati čime se pojedinci služe u kampanji. Podsjećam, tako je bilo i u prošloj kampanji kada su pojedini portali širili neistine o meni i mojoj obitelji. Riječ je ponovo o prljavoj kampanji, rekao je Josipović Tim na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Na pitanje zašto na zatraži istragu, Josipović je rekao da za to nema potrebe: Nije ugrožena Republika Hrvatska, to je stvar politike.

Osvrnuo se i na svoju kampanju rekavši da će ona biti usmjerena na realne teme. Podsjetio je da se bavio ekonomijom, međunarodnim položajem Hrvatske, oružanim snagama, nacionalnom sigurnošću. U istraživanjima javnog mnijenja Josipović je najpopularniji političar, no postotak popularnosti polako pada, ali on ne smatra da zbog toga ima razloga za zabrinutost.

Najava još jedne žestoke kampanje

Uz takozvani dokument bilo je i popratno pismo anonimne, navodno zabrinute SDP-ovke, koja upozorava na spomenuti uradak i tvrdi da je nastao u SDP-u za potrebe Josipovićeve predsjedničke kampanje. I čelnica ORAH-a Mirela Holy na kućnu je adresu dobila sporni dokument, vjeruje da dolazi iz suprotnog tabora.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u Osijeku da je akcijski plan diskreditacije Kolinde Grabar-Kitarović već viđena priča u kojoj se uoči izborne kampanje pokušava ocrniti jednog od kandidata. Komentirajući izjavu Josipovića kako je dokument "Akcijski plan Barbika", podmetanje obavještajnog podzemlja, Karamarko je naglasio da predsjednik ima instrumente u rukama, a preko Vlade i policiju, i može ispitati tko se time bavi, umjesto da to publicira preko pojedinih medija. To su najobičnije gluposti kojima se bavi tko zna tko. Predsjednik je možda malo pogriješio u taktici, ocijenio je Karamarko.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan optužio je HDZ da stoji iza "akcijskog plana Barbika", no iz HDZ-a demantiraju takvu mogućnost i poručuju kako treba pogledati kome objavljivanje takvog dokumenta ide u prilog. Ovo samo pokazuje na što je HDZ spreman u prljanju političkog prostora. Vrlo ogovorno tvrdim da oni stoje iza toga i da su počeli kampanju za predsjednika Republike na najprljaviji mogući način, rekao je Dragovan novinarima u Saboru.

HDZ-ovac Miroslav Tuđman kaže, međutim, da je riječ o uratku ispod svake političke, intelektualne i moralne razine te da anonimni dokument nije došao iz HDZ-a. Komentirao je i Josipovićevo tumačenje da dokument dolazi iz paraobavještajnog podzemlja. Termin paraobavještajno podzemlje je nešto što naprosto ne postoji. To je jedna fikcija, jedan odgovor da se zapravo ne zna o kome se radi i što se radi, tumači Tuđman.

Nenad Stazić (SDP) potvrdio je da je "Barbika" anonimno stigla i na njegovu adresu. Vjerujem da je došla još na stotine adresa. Pročitao sam to. Tu se radi o jednom stupidnom uratku glupog pojedinca ili grupe autora s bitno reduciranim kognitivnim mogućnostima. Stvar je stvarno bedasta, a cilj je oblatiti SDP i predsjednika Josipovića, rekao je Stazić.

Ustvrdio je da SDP nikada nije vodio prljave kampanje, što se, kaže, moglo vidjeti i na Josipovićevoj kampanji za prošle predsjedničke izbore.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić komentirala je danas aferu Barbika, poručivši kako je žalosna što se žene u politici stavlja u taj kontekst, ali i dodala kako joj se čini da se radi o političkom podmetanju.

Poslušajte izjave u videoprilogu.

Prema svemu sudeći, najava je to još jedne žestoke kampanje u kojoj neće nedostajati i udaraca ispod pojasa.

Kolinda Grabar Kitarović ušla u kampanju, Josipović izrazio dobrodošlicu

Predsjednik Josipović istaknuo je jučer da ga se, fingiranjem takvog dokumenta, nastoji difamirati kao osobu koja vodi prljavu kampanju, a s druge strane neke legitimne primjedbe koje bi mogao iznijeti protukandidatkinji tijekom kampanje unaprijed prikazati kao još jedno podmetanje. Smatra da Grabar Kitarović nema veze s ovim te da se radi o prljavom obliku političke borbe. Dodao je da istraživanje autora nije posao za sigurnosne službe, zbog čega ih, kazao je, neće ni angažirati. Riječ je primitivnom paraobavještajnom uradku za koji ne mogu tvrditi tko je autor, čak se ne bih usudio tvrditi da je rezultat rada u stožeru gospođe Grabar Kitarović. Svatko tko pogleda taj dokument, vidi da je riječ o podmetanju dosta primitivne naravi, izjavio je Josipović u telefonskom razgovoru za Hrvatski radio.