Predstavljena inicijativa Europska prijestolnica kulture

Sylvain Pasqua iz Europske komisije predstavio je na info danu u zagrebačkom Muzeju Mimara inicijativu Europska prijestolnica kulture (EPK). Info dan organizirali su Ministarstvo kulture i Europska komisija.

Koordinator Europske prijestolnice kulture predstavnicima hrvatskih gradova zainteresiranih za prijavu za naslov EPK poručio je da je ta inicijativa osmišljena kako bi se istaknulo bogatstvo i raznolikost europskih kultura te proslavile zajedničke kulturne odlike koje dijele Europljani. 

Iskustvo je pokazalo, istaknuo je, da je taj događaj izvrsna prigoda za oživljavanje gradova, podizanje njihova međunarodnog profila, jačanje imidža gradova kod njihovih stanovnika.

Podsjetio je i na proces odabira europske prijestolnice kulture, napomenuvši da države članice najčešće preko ministarstva kulture objavljuju poziv za podnošenje prijava, a gradovi zainteresirani za sudjelovanje u natječaju moraju podnijeti prijedlog za razmatranje. Dostavljene zahtjeve, istaknuo je, pregledava i provjerava skupina neovisnih stručnjaka koji utvrđuju jesu li zahtjevi u skladu s propisanim kriterijima. Nakon toga odabiru se gradovi koji ulaze na uži popis i od kojih se zatim traži detaljnija prijava. 

U završnom dijelu odabira ponovno se sastaju neovisni stručnjaci te preporučuju jedan grad po zemlji domaćinu za naslov EPK. Tek tada je grad službeno označen kao europska prijestolnica kulture, rekao je Pasqua.

Govoreći o kriterijima za dodjelu naslova, istaknuo je da su oni razvrstani u šest kategorija - značenje dugoročne strategije, njegova europska dimenzija, kulturno-umjetnički sadržaji, kapaciteti, raširenost i vođenje.

Pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić istaknula je kako pojedini gradovi prijavom za EPK povećavaju svoj razvoj, što utječe, kako je rekla, na širu i užu regiju.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 11. lipnja objavilo je poziv za podnošenje prijava za inicijativu EU-a "Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu u RH".

Naslov EPK dodjeljuje se svake godine jednome gradu u dvije države članice EU-a pa će 2020. naslov Europske prijestolnice kulture, uz grad iz Hrvatske, ponijeti i jedan grad iz Irske.